Beleggen voor beginners

[Complete Startersgids] Hoe te Beginnen met Beleggen als Leek?

Beleggen is een fantastische manier om passief inkomen op te bouwen. Je laat je geld voor je werken.

Vroeger was het makkelijk om geld te verdienen met je spaarrekening, want er was nog een fatsoenlijke rente. Nu mag je blij zijn als je überhaupt nog rente krijgt.

Steeds meer mensen willen daarom beginnen met beleggen. Er zijn alleen tientallen vormen van beleggen. Heel veel beleggers maken verlies. De belangrijkste vraag is dan ook:

 • Wat moet je doen om succesvol te beginnen met beleggen?

In dit artikel bespreek ik alles dat je moet weten om een vliegende start te maken met beleggen. Ik bespreek verschillende soorten beleggingen en wat voor rendementen je kunt verwachten.

Als je net pas komt kijken bij beleggen (je hebt nog TOTAAL geen idee hoe en wat), dan zit je hier goed. Ik klaar de lucht voor je, zodat je een afgewogen keuze kan maken hoe je gaat beleggen. 

Oftewel: dit is het meest complete artikel dat je maar kunt vinden om als absolute LEEK te gaan beleggen.

Let op: Beleggen neemt ALTIJD risico’s met zich mee. Je kunt geld verliezen. 

1.0 Wat is beleggen?

In één zin:

 • Beleggen is het kopen van iets dat waarde heeft in de verwachting dat deze waarde in de toekomst stijgt.

Dit kan zowel voor de korte als op lange termijn.

Er zijn oneindig veel dingen die waarde hebben en waar je dus in kunt beleggen. Je hebt wel een strategie nodig; een methode om te bepalen wanneer je moet kopen en verkopen. Plus, ben jij een lange termijn belegger of ga je voor de korte termijn?

De meest toegankelijke en gangbare manier om te beleggen is in aandelen. Je leest in dit artikel eerst drie strategieën om rendement te maken met je aandelen. Daarna lees je alles over andere vormen van beleggen en investeren.

1.1 Ga je actief of passief beleggen?

De eerste keuze die je moet maken als je gaat beleggen is of je actief of passief gaat beleggen. Je kunt al succesvol beleggen met een tijdsinvestering van 10 minuten per maand.

Je haalt dan doorgaans lagere rendementen dan wanneer je meer tijd investeert.

Beleggen voor de lange termijn

2.0 Passief beleggen

Als je passief belegt, koop je een indexfonds. Een indexfonds koopt namens jou en anderen aandelen in de grootste bedrijven in een bepaalde sector (bijv. tech-aandelen) of een bepaald gebied (bijvoorbeeld alleen maar Nederlandse aandelen).

De meest passieve keuze die je kunt maken is om een wereldindexfonds te kopen, zoals VWRL (goedkoopste via Degiro). Dit is een fonds dat aandelen heeft in 6000 bedrijven wereldwijd.

Als er nieuwe grote bedrijven bij komen, dan koopt dit fonds ook aandelen voor jou. Je hoeft dan geen keuze te maken voor een bepaalde sector of fonds, waardoor je altijd een beetje goed kiest.

 • Voordeel aan deze vorm van beleggen is dat je nooit hoeft om te kijken naar je portefeuille.

De fondsbeheerder doet dit voor jou. Het enige dat jij hoeft te doen is iedere maand één of meerdere aandelen te kopen van het geld dat je over hebt. De historische rendementen van indexfondsen zijn zo rond de 8% per jaar.

Een prima score voor eens in de maand even wat aandelen kopen van je geld.

Deze 8% rendement gaat overigens niet in een rechte lijn. In een goed jaar gaat de beurs 40% omhoog. In een slecht jaar gaat de beurs 40% naar beneden. Als passieve belegger word jij hier niet warm of koud van.

Je laat je aandelen gewoon staan, want je krijgt altijd dividend. Dit is een uitkering van de winst van een bedrijf. Sommige indexfondsen keren dit dividend in cash aan je uit. Andere indexfondsen kopen automatisch meer aandelen van het dividend.

Die 8% per jaar is leuk, maar het kan beter.

2.1 Zelf passief beleggen

Wil je investeren in een Indexfonds? Dan zijn er meerdere mogelijkheden.

De goedkoopste optie hiervoor is Degiro. Aanmelden is gratis. Doorloop de stappen in het registratieproces en stort geld op je rekening. Zoek vervolgens links in de zoekbalk op ‘VWRL’ en koop een aandeel. Eenvoudig. Je kunt VWRL alleen per stuk kopen. 

Gelukkig kost een aandeel VWRL op het moment van schrijven maar iets van €70 per stuk.  


3.0 Actief beleggen in losse aandelen

Een aandeel Tesla is tussen oktober 2019 en februari 2020 met meer dan 400% gestegen. Had je in oktober wat aandeeltjes Tesla gekocht, dan had je een flinke klapper gemaakt.

Het beleggen in losse aandelen lijkt heel eenvoudig, maar de meeste mensen maken verlies. Hier zijn talloze redenen voor.

Ten eerste: de meeste mensen beleggen als kuddedieren. De voornaamste zoekopdrachten naar de aandelen van Tesla waren op het moment dat deze op zijn piek stond.

Alle mensen die toen ingestapt zijn, staan een maand later dik op verlies.

Ook al doe je wel een gedegen analyse naar aandelen, dan gaat het alsnog vaak mis. De meeste mensen hebben geen controle over hun emoties. Daardoor verkopen ze hun aandelen te snel. Pas wanneer emoties geen rol meer spelen in hoe jij belegt, kun je écht winstgevend beleggen.

Het is mogelijk om hogere rendementen te maken dan die 8% van indexfondsen. Je hebt dan een gedegen strategie nodig. Hiermee kun je je emoties uitschakelen.

Gelukkig hoef je dit niet allemaal zelf te bedenken. Er zijn kant-en-klare strategieën die je kunt toepassen, zoals de Trading Navigator Methode, ontwikkeld door Harm van Wijk. Volg het gratis webinar voor meer informatie.

Met deze methode haal je een gemiddeld rendement van ongeveer 20% per jaar. Dat klinkt al iets beter dan die 8%, toch? 😉

3.1 De Trading Navigator Methode

De Trading Navigator Methode is een perfecte basis voor de iets actievere belegger. Harm van Wijk heeft een aantal enorm effectieve handelsstrategieën ontwikkeld waarin je zelfs in een vlakke markt winst maakt.

Deze methodiek is daarmee een ideale mix tussen passief en actief beleggen. Je bent even bezig om de strategie goed onder de knie te krijgen. Daarna verdien je met een halfuur tot een uur week 2 tot 3 keer zoveel als met een passieve strategie.

Mooie bonus aan deze methode is de software die je gratis krijgt als je de cursus aanschaft. Deze software vertelt je wanneer je moet kopen en verkopen. 

 • Hiermee laat je emoties buitenspel. Het is echt een kwestie van statistisch beleggen. Dat is precies wat je wil.

In mijn ervaring is dit de tijdsinvestering meer dan waard. Actief handelen in aandelen is bovendien erg leuk om te doen. Het werkt bijna verslavend!

Wil je meer weten over deze methode, lees dan de uitgebreide review of kijk naar het gratis webinar waarin Harm de methode zelf introduceert. Twintig procent per jaar is een mooi rendement, maar je hebt toch al gauw een paar ton nodig om daarvan te kunnen leven.

Gelukkig zijn er nog actievere methodes waarmee je met een klein vermogen een goed belegde boterham (pun intended) kunt verdienen.  

Beginnen met beleggen

3.2 Day Trading

Om een volledig inkomen te verdienen op de beurs heb je nog iets meer tijd nodig. Dit doe je door actief te handelen (day trading). Je kunt dan iedere dag honderden euro’s verdienen. Ruim voldoende dus om van te leven.

Bij Day Trading speculeer je op kleinere veranderingen in de koers van aandelen. In de Trading Formule van Mark de Vries leer je hoe je op korte termijn flink geld kunt maken met day trading. Je leert technische analyse toepassen.

Met technische analyse leer je wanneer je aandeel moet kopen of verkopen. Van tijd tot tijd faalt een trade, en je moet dan weten hoe je je risico moet beperken. Hiervoor gebruik je een stop-loss.

Als je de Trading Formule volgt, voer je vooral zeer korte trades uit. Soms kun je in een kwartiertje meer dan procent rendement pakken. Je moet dan de kansen dan wel zien te pakken.

Voordeel aan de training is dat deze zich niet specifiek richt op de Amerikaanse beurs. Zijn strategie werkt in alle markten en op ALLE assets. Dus ook crypto en Forex etc.

In de avonduren een volledig inkomen verdienen met daytrading. Mark de Vries laat je zien hoe je dit moet doen in de Trading Formule. Zie ook zijn video.

Trading Formule Mark de Vries

3.3 Opsomming van de 3 beleggingsstrategieën

Goed. Alles leuk en aardig. Maar wat nu? Waar te beginnen met beleggen? Wat past het beste bij mij

Talloze vragen waar jij waarschijnlijk nu mee zit. Laat me je uit de brand helpen. Ik geef je een korte, bondige opsomming van hetgeen ik net besproken heb. Zo krijg je een duidelijk beeld van welke strategie zorgt voor welk resultaat.

3.3.1 Grotendeels passief

Kun jij jezelf hierin vinden: "Ik wil mijn geld beleggen en er verder niet naar omkijken. Het is vooral om iets op te bouwen voor de toekomst." 

Een lange termijnsvisie dus. Lager risico, lager rendement.

Dan is mijn advies: Beleggen in VWRL bij DEGIRO.

3.3.2 Combinatie

Of past dit meer bij je: "Ik wil een halfuur per week investeren in voor een goedrendement."

Dit de ideale mix tussen actief en passief investeren. Dit biedt opties voor zowel de lange als de korte termijn.

Mijn advies: Beleggen volgens de Trading Navigator Methode van Harm van Wijk

3.3.3 Grotendeels actief

Zeg je: "Ik wil een volledig inkomen verdienen met actief beleggen."

Om op korte termijn goed geld te verdienen. Hoog risico, maar kans op hoge rendementen.

Volg de Trading Formule van Mark de Vries.


4.0 Andere beleggingen

Aandelen zijn niet de enige dingen waar je in kunt beleggen. Hieronder lees je nog een vijftal andere beleggingsvormen die interessant zijn.

4.1 Beleggen in Bitcoin en andere cryptovaluta

Beleggen in Bitcoin en andere cryptovaluta is erg populair. De simpelste manier van beleggen is door de munten te kopen en vast te houden. Holden heet dit in vakjargon. Je speculeert dan op een waardestijging van de munten.

Als je sneller rendement wilt halen, handel je tussen verschillende cryptomunten. Een andere munt, zoals Ethereum, kan in waarde stijgen ten opzichte van de Bitcoin.

De markt tussen Bitcoin en de andere cryptovaluta is het best te omschrijven als de aandelenmarkt ‘on steroids’. Winsten en verliezen van vijftien procent op een dag zijn geen uitzondering.

Het spreekt voor zich dat je hier dus bakken met geld mee kunt verdienen. Of verliezen natuurlijk. Je moet dus vreselijk goed weten wat je doet. Bij het handelen in cryptovaluta heb je ook risico’s die je niet hebt bij andere beleggingen, zoals de kans op een hack.

De cryptocurrency beginnerscursus van Derek Westra en Patrick Suiker is een goed startpunt als je wilt investeren in cryptovaluta. Je leert niet alleen alles over de onderliggende technologie, je leert ook flink veel over het handelen in cryptovaluta.

Patrick en Derek geven je een flinke basis om een succesvolle handelaar te worden. Zij leren je hoe je grafieken moet lezen zodat je een snelle trade kunt doen. Zij geven je ook advies over hoe je de mogelijkheden voor waardestijging van een langere termijn kunt beoordelen.

Crypto beleggen

4.2 Beleggen in vastgoed

Veel mensen dromen ervan om een pandje te hebben dat zij verhuren. Je ontvangt dan niet alleen huur, maar het pand kan ook in waarde stijgen.

Om zelf een pand te kopen heb je veel eigen vermogen nodig. Om een appartement van twee ton te kunnen kopen, moet je zelf een kleine ton inbrengen. De rest kun je lenen.

Als je geld leent voor je eigen pand, maak je meer rendement dan wanneer je het hele pand uit eigen zak betaalt. Je eigen investering (inclusief rente) is lager, terwijl de opbrengsten gelijk blijven. Bovendien betaal je minder belasting.

Vastgoedinvesteerders leggen al hun eieren in één mandje. Pech en geluk spelen dan een grote rol. Je kunt bijvoorbeeld een wanbetaler treffen die je pand in slechte staat achterlaat. Omgekeerd zijn er verhuurders die veel winst maken omdat zij een pand hebben gekocht in een wijk die in de lift zit.

De meeste mensen hebben alleen niet zo even een ton liggen. Alternatief is dan om te investeren in een Real Estate Investment Trust (REIT). 

 • Een REIT heeft vastgoed op verschillende locaties.

Veel REITs richten zich op een bedrijfstak. Zo is Unibail Westfield Rodamco een Nederlands vastgoedbedrijf dat vooral winkelcentra heeft. Je hebt dan nog steeds een bepaald risico in je portefeuille. .

Als er door de opkomst van webwinkels minder winkelpanden verhuurd worden, dan daalt het aandeel en ben je alsnog de sigaar.


4.3 Beleggen in goud

Goud is een interessante vluchthaven voor beleggers omdat het altijd zijn waarde behoudt. Belangrijkste probleem met goud is dat het helemaal niets doet. Je goud ligt er maar te zijn.

Je hoeft niet per se een goudstaaf in huis te halen als je goud wilt hebben. Je kunt ook een goudstaaf kopen die opgeslagen ligt in een kluis. Je betaalt dan een bedrag voor de opslag van je goud.

De meest goedkope manier om in goud te beleggen is met een ETF. Dit is een soort papieren contract dat gebaseerd is op de goudprijs. Ook al heb je dan geen echt goud, dit is veilig genoeg.

Een andere optie is om beleggingsfondsen in goudmijnen te kopen. Deze stijgen in prijs op het moment dat de goudprijs stijgt. De goudproducenten krijgen dan immers meer geld voor hun producten. Ook de waarde van de voorraden stijgt. Een ander voordeel hieraan is dat je ook dividend ontvangt, maar je stelt jezelf ook bloot aan andere risico’s dan de goudprijs.

Als er politieke onrust is in een land met veel goudmijnen, dan stijgt de goudprijs. De prijs van het fonds van de goudmijnen daalt dan juist. De goudproducenten kunnen hun goud niet uit de grond halen en dus ook niet verkopen.

Het is leuk om een goudstaaf thuis te hebben liggen, maar voor de meeste mensen is een fonds dat de goudprijs volgt de beste optie. 

Zoek op Degiro bijvoorbeeld op het fonds met code ‘JE00B1VS3770’ om in goud te beleggen.


4.4 Beleggen in whisky of andere waardevolle spullen

De laatste jaren wordt het steeds populairder om te beleggen in waardevolle spullen, denk aan whisky, kunst, lp’s of zelfs barbiepoppen

 • Deze goederen zijn schaars en de gedachte is dat ze daarom duurder worden.

Het investeren in waardevolle spullen vereist veel kennis. Je moet precies weten wat een goede prijs is voor een product. Veel mensen hebben meer kennis dan jij en weten wanneer ze iets goedkoop kunnen kopen.

Er is ook altijd een risico dat je een product koopt dat nep is. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer een derde van de flessen zeldzame whisky nep is.

Als je waardevolle spullen koopt, moet je deze ook goed bewaren. Sommige soorten kunst, moet je bijvoorbeeld bewaren in een kluis met klimaatbeheersing. Dit is nog eens een aanvullende investering.

Beleggen in waardevolle spullen als whisky is wat mij betreft alleen interessant als je al veel kennis hebt over een onderwerp. Dan heb jij het voordeel dat iemand anders niet weet wat die in huis heeft. Je kunt dan in feite geld verdienen met zeer specifieke kennis die jij bezit.

Als je toevallig iets krijgt dat mogelijk veel waard is, dan is het de moeite waard om dit uit te zoeken voordat je het weggeeft of verkoopt. De veilingsite Catawiki is dan een goed startpunt.

Er is een groot voordeel aan het beleggen in waardevolle goederen; je betaalt geen vermogensbelasting.   

Investeren in waardevolle goederen

4.5 Beleggen in obligaties

Obligaties zijn leningen van bedrijven of landen. Deze bedrijven of landen hebben geld nodig en schrijven een lening uit. Jij leent je geld uit aan een bedrijf of land en verdient geld.

 • (Staats)obligaties hebben vaak een lager risico dan aandelen, maar ook een lager rendement.

Op sommige staatsobligaties krijg je zelfs een negatieve rente. Je moet dan geld bijleggen.

Af en toe zijn er start-ups die geld ophalen met een obligatie. Deze bedrijven betalen soms meer dan 10% rente. Het risico bestaat hier wel dat een bedrijf failliet gaat.

Er is ook een markt in obligaties. Op dit moment zijn er best mensen bereid om te betalen voor de mogelijkheid om 1% vaste rente te krijgen op hun geld. 

Als jij een obligatie hebt met een hoog rentetarief, dan kun je deze verkopen.  


5.0 Het portfolio van de ervaren belegger

De meeste ervaren beleggers hebben een portfolio met meerdere soorten beleggingen. Mensen die indexbeleggen volgen vaak een strategie waarbij ze op een gegeven moment wat stabiele obligaties opnemen in hun portefeuille.

Op deze manier leggen ze een deel van de waarde van hun portfolio ‘vast’. Je maakt dan minder rendement, maar je loopt ook minder risico. Op het moment dat de aandelen dalen, kun je dan bijkopen.

Een andere strategie is om goud (of eventueel Bitcoin) te gebruiken als veilige haven. Dit beschermt tegen inflatie.

Let op: een volledig veilige haven is het nooit. Er is ALTIJD risico. Wanneer de markt keldert, kelderen de cryptovaluta net zo hard mee.

5.1 Aanvullende tips voordat je gaat beleggen

Welke vorm van beleggen je ook kiest; onderstaande tips zijn universeel toepasbaar. Doe er je voordeel mee.

 • Investeer alleen geld dat je kunt missen. De economie is grillig en het kan lang duren voordat je winst hebt.
 • Bedenk van tevoren je strategie en houd hierbij ook rekening met het beperken van je risico. Ervaren gebruikers beperken hun verlies met een stop-loss. Zij verkopen hun belegging als deze te veel in waarde daalt. Zo beperken zij hun verlies.
 • Kijk ook goed naar de kosten van je belegging. Als je voor de lange termijn belegt, maakt een half procent meer of minder veel uit.
 • Kun je investeren in één of ander project, wees dan kritisch. Als de rendementen te mooi lijken om waar te zijn, dan zijn ze dat waarschijnlijk ook.
 • Houd de koersen niet te veel in de gaten. Als je steeds op je telefoon naar de koers kijkt, dan is de kans groter dat je te vroeg gaat handelen.
 • Doe altijd zelf onderzoek voordat je gaat investeren. Een expert die je wilt inhuren binnen een bepaalde belegging heeft daar vaak zelf belang bij.

Dit is het dan. De complete startersgids om als leek te beginnen met beleggen. Ik hoop dat je hier veel waarde uit hebt gehaald en dat je nu ECHT uit de voeten kunt. De wereld van beleggen is enerzijds erg interessant, maar ook complex. Het is mijn missie met deze blog om het zo simpel mogelijk en daarmee voor iedereen toegankelijk te maken. Laat me weten wat je ervan vindt in een reactie hieronder! Hoe ga jij beleggen?

Robert Jansen

Het is geweldig om te kunnen "leven" van het internet. Hoe ik dit binnen 2,5 jaar heb gerealiseerd, deel ik graag (gratis) met jou. Als een simpele dude uit de Achterhoek het kan, waarom zou jij het dan niet kunnen!?

>