Focus Zonder Afleiding
Robert Jansen Ondernemer
Robert Jansen
18/06/2020


Deze blog over ​extreme focus​ is voor jou als jij moeite hebt met dingen voor elkaar te krijgen. We leven namelijk in een tijd waarin afleiding iedere seconde op de loer ligt.

Het is bijna een kunst om enige tijd ongestoord, zonder afleiding VOLLEDIG te focussen.

​Merk jij dat je regelmatig met de taken blijft zitten? Heb je het idee dat je maar moeilijk iets afkrijgt, simpelweg omdat je voortdurend door jan alleman (of door jezelf) wordt afgeleid?​​​

Dan ga ik je een magische tip geven om ​winstgevender met je tijd om te gaan.

​Bekijk de video voor meer informatie.​

​1.0 Gebrek aan gerichte focus: DE reden waarom jij niets gedaan krijgt

We leven in een wereld vol afleiding.

Hoe ik het zie is simpel. Als je in staat bent dit te lezen heb je het ONWIJS goed. Je mag zo van geluk spreken dat je dit nu leest. Dat je dit überhaupt kan lezen.

​Hiermee behoor je tot een schrikbarende minderheid. Niet zozeer dat je de taal kunt lezen, maar dat je het ​ontzettend goed hebt. Dat je in Nederland of België woont. Er zijn genoeg mensen die letterlijk een moord zouden doen voor het leven dat j​ij hebt.

Alle mogelijkheden van de wereld. Je kunt bijna ALLES worden wat je maar wilt. Als je je er maar toe durft te zetten. We hebben het hier ontzettend goed. Maar hoe kan het dan dat je, ondanks dat je veel dingen goed voor elkaar hebt, toch tegen het probleem van 'niets gedaan krijgen' aanloopt?

De reden daarvoor is simpel. We hebben het ZO goed dat we lui worden. Of juist overrompeld door A L L E dingen die we willen doen.

​1.1 Smartphone & social media: de beste resultaat-killers

Jawel. We hebben het hier zo goed dat je de wereld kunt bereiken met je telefoon. Met een paar drukken op de knop en je hebt, als je wil, contact met iemand aan de andere kant van de wereld.

​Je smartphone zorgt voor ontzettend veel afleiding. Je kunt met andere mensen appen, zelfs groepsgesprekken voeren, gamen, video's bekijken, het nieuws lezen en op social media scrollen tot je een ons weegt.

En met al die dingen, wat bereik je ermee? Helaas vrij weinig. Het is alleen maar 'vervuiling' van jouw state of mind. Het is weggegooide energie en tijd.

Toch is je smartphone één van de grootste oorzaken van jouw gebrek aan extreme focus. En die gerichte focus hebben we JUIST nu zo hard nodig om dingen voor elkaar te krijgen.

Je gaat toch ook niet tijdens een pittige bergbeklimming telkens op je telefoon kijken of iemand je status heeft geliked? 


1.​2 Thuiswerken is een zege; of is het een vloek?

Vooral in de Corona tijd is de zinnen gezet op thuiswerken. Ik doe het al een hele tijd, aangezien ik niet voor een baas werk. Alles vanuit mijn laptop.

En hoe fijn thuiswerken ook is (goeie koffie, je hoeft niet weg, kunt je kleden zoals je wilt en kunt je partner regelmatig een kus geven), je moet een robot-like mindset hebben als je niet constant afgeleid wilt zijn.

Slechts enkelen zijn in staat UUUURENLANG gefocust te werken. Dan heb ik het écht over een enkeling. Doorgaans zijn mensen thuis zeer onproductief. Het eerste uur werk gaat het nog, maar daarna loopt de zaak snel af.

​Overigens zijn mensen op kantoor ook regelmatig afgeleid 😉

Vaak afgeleid

2.0 Verlos jezelf van afleiding

En dat is precies waar de magische tip van het artikel dat je nu leest om de hoek komt kijken. Wanneer jij (online) ondernemer bent en graag meer winst wilt maken - en wie wil dat nou niet? Dan is het van ESSENTIEEL belang dat je ​regelmatig een moment hebt van EXTREME FOCUS.

​Oftewel een moment waarop NIETS of NIEMAND jou kan afleiden. Geen telefoon. Geen gescroll door Facebook. Geen video's met de 100 ​Worst Fails In 2019.​​​ Complete focus. Geen gezeur van je partner om je heen. Geen kind die eten of je aandacht wil. NIETS.

​Slechts ​5 dingen:

  • Jij
  • Je taak
  • Materiaal om het uit te voeren
  • Setting om het uit te voeren
  • Verlost van afleiding

​En hoe je doe je dat dan? Simpel. Kies een kort moment van de dag. Bijvoorbeeld 1/24ste (een uur) of zelfs 1/48ste (half uur) van de dag waarop je alleen bent met je werk. ​En verder NIETS of NIEMAND.

2.1 Een half uur EXTREME FOCUS is 83 keer effectiever dan 4 uur vol afleiding

Weet je nog dat ik benoemde dat mensen die thuiswerken vaak het eerste uur nog wel productief zijn, maar dat het daarna een aflopende zaak is? Daarna krijgen ze maar weinig nog voor elkaar. 

​In het belang van henzelf en het bedrijf zou het het beste zijn om na dat uurtje gewoon te stoppen. Iets totaal anders gaan doen. Slapen. Lezen. Muziek luisteren. Sporten. Koffie drinken met opa en oma. Whatever.

Halfbakken achter je pc zitten en voortdurend afgeleid worden tijdens het werk dat je moet verrichten werkt niet. Effectiever (en efficiënter) is het om een pauze te houden zolang je nodig hebt. En DAN PAS weer een half uurtje of uurtje te gaan zitten.

​Merk je ​vervolgens dat je na een (half) uur minder concentratie hebt? Dat je op je telefoon kijkt. Dat je niet-noodzakelijke spraakberichten naar mensen zit te sturen die echt wel kunnen wachten. Dat je weer zinloze filmpjes op Dumpert zit te kijken? 

Dan weet je dat je je magische moment weer hebt gehad.


​2.2 Zoek jouw ​focus sweet-spot

​Voor de één is het een half uur, voor mij is het anderhalf uur en voor een ander is het 6 uur. Zoek jouw sweet-spot aan focus.​ Merk je dat je afgeleid of vermoeid raakt? Stop en ga wat anders doen. Wellicht is er later op de dag weer een nieuw magisch moment en maak het anders een dagelijkse gewoont. Bijvoorbeeld iedere dag 1 uur gefocust te werk gaan.

Naast de duur is in mijn ervaring het moment waarop je te werk gaat ook erg belangrijk.

Zelf ben ik ​een ochtendmens. Vanochtend was ik ​​​​​​bijvoorbeeld om half 5 op. Toen heb ik tot 7 uur aan mijn business gewerkt en ben ik vervolgens andere dingen gaan doen. Die anderhalf uur was voor mij de sweet-spot. 

​Voor mij is dat de perfecte duur voor extreme focus. Daarbij is het in de ochtend stil. Iedereen slaapt. Dus ik heb nog niets van doen met een huilend kind, stoeiende dieren of een partner die van alles wil.

Ideaal voor mij. Maar voor jou kan het misschien wel in de avond zijn of juist midden in de middag. Zoek dat ideale focus moment voor jou waarin jij ​echt ongestoord te werk kunt gaat.

​Zoek voor jezelf het ideale moment + de ideale duur om EXTREEM GEFOCUST te werk te gaan. Maak hier een gewoonte van. En je gaat veel meer resultaat behalen dan als je iedere dag 5 uur bezig bent terwijl je constant wordt afgeleid.


Jouw Mindset is NIET TE STOPPEN


It's all a mindset zeggen ze weleens. En daar geloof ik HEILIG in. Sterker nog. Ik ben het levende bewijs dat het zo is. Met behulp van mijn mindset heb ik mezelf 'vrijgespeeld'. Heb ik een vrij leven gecreëerd. 


Geluk, succes en VRIJHEID. Wil jij ook een mindset die NIET te stoppen is? Bekijk onderstaand gratis webinar voor een unstoppable mindset! Of ga aan de slag met deze volledige mindset audio training.

Unstoppable Mindset audio

Over de auteur

Robert Jansen

Vrijheid. Een passief inkomen online. De mindset van een winnaar. Dat is waar ik voor sta en waar ik mijn studenten mee help. https://ikbenrobertjansen.nl

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>