Money Mindset Gedachten Ombuigen
Robert Jansen Ondernemer
Robert Jansen
22/11/2019


Je gedachten ombuigen naar meer werkbare gedachten is super belangrijk in het verkrijgen van meer succes & rijkdom. Kijk maar eens naar de gemiddelde mens. 

Bij voorbaat geven de meeste mensen bij iets nieuws aan:

  • "Dit heb ik nog nooit gedaan, dus dan gaat het me ook niet lukken."
  • "Zo ben ik nu eenmaal niet."
  • "Ik kan dit niet." 

Dat zijn misschien 'natuurlijke' gedachten, alleen het is goed om je te beseffen dat je hiermee je brein direct afsluit.

Wat je namelijk werkelijk zegt is dat je het niet kunt en ook nooit zal kunnen. Uiteraard wordt dit jouw realiteit, omdat je nooit een poging zal doen. Je hebt je brein afgesloten, waardoor je ook niet de nodige acties onderneemt om het wél tot de realiteit te maken.

De kunst hierin is om deze gedachten om te buigen naar iets wat meer werkbaar is. Welke gedachten laten je de mogelijkheden zien en zetten juist aan tot actie? Je leest het in dit artikel.

  • Je gaat je brein open zetten.

Bekijk de video voor meer informatie.

1.0 Niet werkende gedachten ombuigen

Er zit een groot verschil tussen mensen met een zogenaamde 'Fixed-Mindset' en mensen met een 'Growth-Mindset'.

De eerste categorie ziet meer obstakels dan mogelijkheden. Dit zijn mensen die niet veel voor elkaar krijgen. En dat is niet omdat ze de mogelijkheden niet hebben, maar omdat ze denken niet het vermogen te hebben dingen voor elkaar te krijgen.

Mensen uit de tweede categorie krijgen echter wel dingen voor elkaar. Simpelweg doordat ze denken weten dat de mogelijkheden voor het oprapen liggen. Zolang ze maar actie blijven ondernemen.

Deze mindset, inclusief ondersteunende acties, maakt dat zij succesvol zijn/worden in dat specifieke gebied. En dit kan op allerlei uiteenlopende levensgebieden zijn. Denk aan het krijgen van een fit lichaam, geld verdienen en ook bijvoorbeeld dating.

Het enige verschil tussen de mensen die een 'beperkt' leven leiden en de mensen die een 'rijk' leven leiden is hun manier van denken. Met als gevolg een andere manier van handelen. En daarmee met als gevolg een ander soort leven.


2.0 Zet je brein open

Om het duidelijk te maken gebruik ik Herman en Lodewijk als voorbeeld.

2.1 Herman met een fixed-mindset

Herman is 43 jaar. Hij heeft nog geen auto- of motorrijbewijs, omdat hij tot dusver altijd voldoende aan zijn fiets en brommer heeft gehad. Toch lijkt het hem wel erg leuk om een keer zijn motorrijbewijs te halen.

"Maar, nee" zegt hij. "Dat is allemaal zoveel gedoe. En eigenlijk ben ik ook wel tevreden zoals het nu is. Ik kan me prima redden." 

Op zich is dat geen ramp in mijn ogen. Alleen beperkt Herman zichzelf wel met deze manier van denken. Bij voorbaat doet hij het al af met 'het is zoveel gedoe.' In plaats van te denken 'hoe kan ik dit tóch voor elkaar krijgen.' en vooral te kijken naar wat het oplevert.

Als hij zich hier namelijk doorheen zet, weet ik zeker dat hij ontzettend veel plezier heeft van zijn motorrijbewijs. Ook al is het misschien even doorbijten. Bij voorbaat sluit hij zichzelf al af voor een beter leven. Zo zal hij nooit lekker kunnen touren met de motor.

2.2 Lodewijk met een growth-mindset

Lodewijk is 78. Hij is al ruim 10 jaar met pensioen, maar vindt het inkomen dat hij maandelijks binnenkrijgt wat magertjes. En ook al is Lodewijk niet goed ter been, met zijn hoofd is hij goed bij. Hij zoekt naar manieren om vanuit huis wat extra bij te verdienen.

Pas geleden stuitte hij op een methode om een eigen webshop op te zetten. 

Voor Lodewijk is dit allemaal nog nieuw en onbekend terrein. Het klinkt hem wel goed in de oren, maar vindt het wel wat eng. En hij weet ook niet goed of dit allemaal wel gaat lukken.

Na lang wikken en wegen gaat hij er toch maar meer aan de slag.

Nu komt het. Want in plaats van te denken: "Wat is dit toch moeilijk en dit gaat me nooit lukken." weet Lodewijk zijn gedachten om te buigen naar: "Wat is dit toch moeilijk en WAT KAN IK DOEN, zodat het me gaat lukken?"

Kleine aanpassing. Groot verschil. 

Door zichzelf die vraag te stellen, in plaats van een antwoord te geven dat beperkt, gaat hij mogelijkheden zien. En zo gaat er een wereld voor hem open. Als hij de juiste acties onderneemt is de kans in ieder geval VEEL groter dan als hij niets doet.


3.0 Stel jezelf de vraag: "Hoe kan ik..."

Met een vraag als "Hoe kan ik..." of "Wat kan ik doen om..." zet je je hersenen openen voor groei en mogelijkheden. 

  • Dit is de essentie van de growth-mindset. 

In mijn ogen is een perfect voorbeeld van de 'Growth-Mindset' meester-powerlifter Eddie Hall. Als enige persoon in de wereld is het hem gelukt om 500kg te deadliften. Dit is een ongekende prestatie en alleen afkomstig van iemand met een growth-mindset. In de video zie je het resultaat.

Voor mij is dit erg inspirerend. Niet dat ik dit gewicht wil tillen of dat ik er zo uit wil zien, het is het bewijs van wat de mogelijkheden zijn met de juiste mindset.

Door de jaren heen heeft hij zichzelf namelijk voortdurend afgevraagd "Hoe kan ik nóg meer liften?" 

En zoals je in het filmpje ziet, zijn er bijna geen grenzen. Al geloof ik wel dat hij inmiddels een grens heeft bereikt. Maar mogelijk dat iemand anders of hijzelf ook dát record weer gaat verbreken.

3.1 Verantwoordelijkheid nemen over je leven

Ben je ergens niet tevreden over in je leven? Verdien je te weinig geld, heb je overgewicht of kun je je er maar niet toe zetten om die ene mooie vrouw aan te spreken?

Open je brein en vraag jezelf af: "Wat kan IK doen om deze situatie te veranderen?" en "Welke stap moet ik nu zetten om dichter bij mijn beoogde doel te komen?" 

Naast dat het een kwestie is van je brein opzetten is het een kwestie van afstappen van slachtoffergedrag. Nu zeg ik niet direct dat je dat hebt of doet, maar het is wel goed om hierbij stil te staan.

Sinds ik me namelijk besef dat ik geen slachtoffer ben van het leven, is er een wereld voor me open gegaan. En is mijn bankrekening aanzienlijk gegroeid. Ik zie mogelijkheden en vraag mezelf voortdurend af:

  • "Wat kan ik doen om nóg meer geld te verdienen?"

Het besef dat je geen slachtoffer maar een BAAS bent van je eigen leven maakt dat je je gedachten kunt ombuigen. Van slachtoffer-gedachten "ik kan dit niet" en "dit is te moeilijk, gaat me nooit lukken" naar de verantwoordelijkheid nemen: "HOE kan ik..." en "WAT kan ik doen om dit te laten lukken?".

Succes!

Jouw Mindset is NIET TE STOPPEN


It's all a mindset zeggen ze weleens. En daar geloof ik HEILIG in. Sterker nog. Ik ben het levende bewijs dat het zo is. Met behulp van mijn mindset heb ik mezelf 'vrijgespeeld'. Heb ik een vrij leven gecreëerd. 


Geluk, succes en VRIJHEID. Wil jij ook een mindset die NIET te stoppen is? Bekijk onderstaand gratis webinar voor een unstoppable mindset! Of ga aan de slag met deze volledige mindset audio training.

Unstoppable Mindset audio

Over de auteur

Robert Jansen

Vrijheid. Een passief inkomen online. De mindset van een winnaar. Dat is waar ik voor sta en waar ik mijn studenten mee help. https://ikbenrobertjansen.nl

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>