Money Mindset shit zelf-praat
Robert Jansen Ondernemer
Robert Jansen
11/03/2020


The art of self-talk. Oftewel: de kunst van hoe-je-met-jezelf praat.

Als je andere resultaten wenst dan de resultaten die je nu behaald, is het van belang om de dingen die je tegen jezelf zegt aan te passen.

In de achtste Money Mindset shift laat ik je zien:

 • Waarom zelf-praat cruciaal is voor jouw succes
 • Hoe je zelf-praat herkent die jou niet verder helpt
 • Wat de juiste manier is van hoe je met jezelf praat en hoe jij dit kunt integreren

​Bekijk de video voor meer informatie.​

1.0 De impact van zelf-praat op jouw succes

Hoe je met jezelf praat ligt natuurlijk in lijn met de gedachten die je hebt. En dat heb ik al eerder besproken.

Maar nu gaan we doorpakken. Want naast de gedachten die je hebt, wat zijn LETTERLIJK de dingen die je tegen jezelf zegt? Hoe ga jij er bijvoorbeeld mee om -naar jezelf toe- als je een foutje hebt gemaakt?

Brand je jezelf volledig af tot de grond? Of prijs je jezelf voor het feit dat je in ieder geval actie hebt ondernomen? Kleine shift. Mega verschil. En cruciaal voor hoe je in de toekomst gaat handelen.

1.1 Blijf jezelf prijzen; naar beneden halen werkt niet

Je ziet het zoveel om je heen. Ik in ieder geval wel. Mensen die zichzelf voortdurend naar beneden halen. Niets lukt en alles zit tegen. Niets zit hen mee, alles is slecht. Met name zij zelf. Want ze kunnen niets. Zeggen ze tegen zichzelf.

Natuurlijk, dat is één manier van hoe je naar de wereld en naar jezelf kunt kijken. Als complete mislukkeling. Want "die ene klasgenoot van 20 jaar terug heeft het helemaal gemaakt en ik zit hier maar". 

Het is makkelijk om verzeild te raken in negativiteit als er meerdere ervaringen zijn die tegenzitten. Maar hey, welkom op deze wereld. Het leven BESTAAT nu eenmaal altijd uit problemen. Ga je jezelf daarom naar beneden halen? 

Een goed voorbeeld van hoeveel impact zelf-praat heeft op je hele manier van handelen kan ik geven uit mijn eigen leven. In mijn reis naar 'meer succes met vrouwen' was er namelijk slechts één belangrijke sleutel naar succes: actie ondernemen.

En actie ondernemen is JUIST hetgeen wat zo moeilijk was. De deur uit gaan om gesprekken met leuke vrouwen aan te knopen. Op straat of in de club. Het is veel makkelijker en veiliger om binnen te blijven en niets te doen. Of alleen maar video's te bekijken van hoe het moet en hoe anderen het doen. Om zelf vervolgens niets te doen.

Daarbij was ik altijd zo gefrustreerd dat ik maar niet 'goed' was met vrouwen. Ik baalde er ontzettend van en kon mezelf echt met de grond gelijkmaken wat voor loser ik wel niet was.

En als je dan eenmaal op straat bent, je hebt een vrouw aangesproken, maar dat is op niets uitgelopen. Daar kun je dan op twee manieren mee omgaan. Jezelf de grond in boren, gaan lopen balen dat het je weer niet gelukt is en tegen jezelf zeggen: "Zie je nou wel, je kunt het toch niet. Ga maar naar huis."

 • OF je prijst jezelf voor het feit dat je actie hebt ondernomen.

Je geeft jezelf een (spreekwoordelijk) schouderklopje waarmee je jezelf motiveert en inspireert: "LEKKER BEZIG Robert! Dit doe je super goed en daar wil je meer van blijven doen. Dit is precies wat ervoor nodig is."

Een klein verschil met MEGA impact.


2.0 Vermijd destructieve taal in je hoofd

Met die informatie hoop ik dat het verschil je al duidelijk is geworden tussen de destructieve manier van hoe je tegen jezelf praat tegenover de constructieve manier.

In het beste geval praat je met jezelf alsof je met je beste vriend praat. Immers, hem/haar ga je toch ook niet met de grond gelijk maken zodra hij/zij een foutje is begaan? Waarom zou je dat dan wel bij jezelf doen?

En ja, dit is iets wat je kunt oefenen. Dat is ook precies wat ervoor nodig is. Oefening.

Het probleem van destructieve zelf-praat is dat het NIET WERKT. Je DENKT misschien dat je het vervolgens anders gaat doen. Dat als je jezelf naar beneden haalt, je het misschien de volgende keer niet meer gaat doen.

Feit is het tegenovergestelde. Door jezelf schuldgevoelens of andere dingen om jezelf naar beneden te halen aan te praten werkt juist demotiverend.

Logisch ook als je er goed bij nadenkt. Krijg jij zin om actie te ondernemen als iemand tegen je zegt dat het je toch niet lukt en dat je er maar beter mee op kunt houden? Of dat je een mislukkeling bent de laatste keer dat je het geprobeerd hebt?

Precies. Ik ook niet. Vandaar dat je stil wilt gaan staan bij wat je allemaal tegen jezelf zegt.

2.1 Hoe herken je destructieve taal?

Om van destructieve zelf-praat naar iets constructiefs te gaan is het van belang om EERST de destructieve taal te herkennen. Begin bij het begin. Bewustwording.

Dit kun je op meerdere manieren doen:

 • Sta gedurende de dag regelmatig stil bij wat er allemaal door je heen gaat
 • Let op de dingen die je in gedachten tegen jezelf zegt
 • Indien mogelijk, schrijf je zelf-praat letterlijk uit (zonder er een oordeel over te vormen)
 • Spreek het hardop uit voor de spiegel. Wanneer je woede, verdriet of een ander soort wrok naar jezelf toe voelt, ga voor de spiegel staan, kijk jezelf aan en zeg het hardop tegen jezelf.
 • Installeer een voice-recorder op je telefoon en neem wat je (dit keer hardop) tegen jezelf zegt op. Luister het volgende week terug. 

Dit is de fase van bewustwording. Gewoon puur om jezelf een beeld te geven van hoe je nu ECHT met jezelf praat.

En het beste is om het te 'rapporteren'. Dus schrijf de gesprekken op papier of neem het op als audio. Van mij mag je het zelfs opnemen op video. Door het later terug te kijken of te luisteren zie je hoe hard je voor jezelf kunt zijn. 

En zo merk je achteraf ook dat je vaak veel te overdreven reageerde. Dat het helemaal niet nodig is om jezelf zo naar beneden te halen. Deze bewustwording is waar het begint. Daarna ga je deze destructieve taal wijzigen.


3.0 Constructief en ondersteunend met jezelf praten

Nu je merkt dat het vaak veel te overdreven is hoe je reageert, wordt het tijd om de zelf-praat aan te passen naar iets wat HELPT en MOTIVEERT. Die beste vriend, weet je nog? Dat is waar je naar toe wilt.

 • Je wilt leren met jezelf te praten zoals hoe je met je beste vriend(in) praat.

Je wilt vriendelijk voor jezelf zijn. Ondersteunend. Motiverend. Zelfs lief. Je moet een leven lang met jezelf leven, wat heeft het dan voor zin om onaardig te zijn? 

Ga dit oefenen. Het begint bij bewustwording waarna je er vervolgens bewust voor kiest om constructief met jezelf te praten. Het is een soort omslag. Net als hoe je niet-werkende gedachten ombuigt in wel-werkende gedachten.

Zo doe je dat ook met de zelf-praat. Herken destructieve praat, besef je dat het puur 'jouw praat' is en dat het niet (direct) de waarheid is. Vervolgens ga je met jezelf praten zoals met je beste vriend. Vriendelijk, aardig, ondersteunend en motiverend.

Zodra het je lukt om dit te doen, zal je merken dat je betere resultaten krijgt. Dit komt doordat je -met de juiste taal- de juiste acties gaat ondernemen. Wanneer jij jezelf enkel een schuldgevoel aanpraat over iets wat je wilt doen/doet, dan ga je vaak juist de dingen doen die je niet wilt doen.

Terwijl als jij begripvol naar jezelf bent, het een heel ander verhaal wordt. Immers, je mag fouten maken. Fouten maken is zelfs goed; het is een essentieel onderdeel van meer succes. Prijs jezelf daarom ALTIJD voor de actie die je hebt ondernomen, of het nu lukte of niet. Het gaat om de actie. De dingen die jij doet die anderen niet durven doen.

Alleen als je op een prettige manier met jezelf gaat praten, zal je het succes behalen waar je naar verlangt. Dit komt doordat je ALLEEN de acties uitvoert die nodig zijn als je jezelf hebt gemotiveerd om ze te doen.

3.1 Wat is constructieve praat?

Om deze money mindset shift mee af te sluiten, zal ik je enkele voorbeelden geven van hoe je op de juiste manier met jezelf praat.

 • "Lekker bezig Robert." (voor het feit dat ik een stap heb durven zetten)
 • "Goed gedaan!" (ook al is het anders gelopen dan je had gehoopt)
 • "Wat zie je er goed uit vandaag." (al kijkend in de spiegel)
 • "No problem, dit is nu niet goed gegaan, maar ik ben het in ieder geval aangegaan."
 • "You are awesome!"
 • "Dit is slechts oefening. Dan mag het fout gaan."
 • Enzovoorts

Dat klinkt toch veel motiverender dan als je jezelf en de wereld om je heen met de grond gelijkmaakt.

 • "Je bent een loser."
 • "Domme actie. Ik had kunnen weten dat het verkeerd zou lopen."
 • "Wat een kutland wonen we toch in."
 • "Ik ben niets waard."
 • "Dit gaat niets worden, laat ik er maar mee ophouden.
 • Etc.

Word je bewust van jouw zelf-praat en ga erin oefeningen om het aan te passen. Zodat hoe je met jezelf praat een genot wordt in plaats van een last. Hoe je met jezelf praat heeft namelijk een directe invloed op hoe jij jezelf voelt.

Door fijn, warm en geliefd met jezelf te praten zal je je dan ook fijn, warm en geliefd voelen.

Jouw Mindset is NIET TE STOPPEN


It's all a mindset zeggen ze weleens. En daar geloof ik HEILIG in. Sterker nog. Ik ben het levende bewijs dat het zo is. Met behulp van mijn mindset heb ik mezelf 'vrijgespeeld'. Heb ik een vrij leven gecreëerd. 


Geluk, succes en VRIJHEID. Wil jij ook een mindset die NIET te stoppen is? Bekijk onderstaand gratis webinar voor een unstoppable mindset! Of ga aan de slag met deze volledige mindset audio training.

Unstoppable Mindset audio

Over de auteur

Robert Jansen

Vrijheid. Een passief inkomen online. De mindset van een winnaar. Dat is waar ik voor sta en waar ik mijn studenten mee help. https://ikbenrobertjansen.nl

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>