Is Geld Slecht of Goed?
Robert Jansen Ondernemer
Robert Jansen
12/02/2020


Een van de belangrijkste mindset switches die je kunt maken op geld gebied is jouw algehele KIJK op geld. Echt in de meest pure vorm.

Zie jij geld als iets goeds of als iets slechts? En wat denk je dat dat voor jouw portemonnee betekent?

In dit korte artikel ga ik in op:

  1. hoe de meeste mensen denken over geld 
  2. waarom hen dit belemmert in het krijgen van meer geld
  3. hoe jij ANDERS denkt dan de meesten en daarmee juist (veel) meer geld naar je toe trekt.

Bekijk de video voor meer informatie.

1.0 Massa Mindset: "Geld is slecht"

Daar heb je Gerrit. Gerrit is een aardige vent van 42 jaar met een inkomen van €1600,- netto per maand voor 40 uur per week. Niets mis mee. Hij is op zich best tevreden met wat hij krijgt, maar zou het niet erg vinden om wat meer binnen te krijgen.

Soms kan hij namelijk maar net rondkomen. En echt een buffer heeft hij niet. Dus mocht er iets stuk gaan, dan wordt het al een stuk lastiger.

Het ding is dat hij een hekel heeft aan rijke mensen. "Als je veel geld verdient bent je slecht en een profiteur." Daarbij "maakt geld niet gelukkig", vindt Gerrit.

In Nederland zijn veel mensen die zo denken over geld zoals Gerrit. Ze vinden het slecht. 

Is Geld Goed of Slecht

En de mensen die er veel van hebben zijn ook slecht. Over geld praten? Niet doen! Vooral niet doen. De mensen die zo denken hebben in ieder geval één ding gemeen.

Ze hebben weinig geld te makken.

1.1 Waarom deze manier van denken je belemmert

Deze mensen zou ik dan ook graag willen vragen:

"Hoe kun je verwachten dat je meer geld gaat verdienen als je 1. geld VIES vindt en 2. de mensen die veel geld verdienen SLECHT vindt?"

Geld stinkt niet

Stel je hebt een hekel aan rijke mensen. En jij gaat ineens zelf heel veel geld verdienen. Dan krijg je in feite een hekel aan JEZELF.

Je ontwikkelt op dat moment een afkeer tegenover jezelf. Immers, rijke mensen zijn slecht, dus nu ben jij ineens slecht door al dat geld op jouw bankrekening.

Reken maar dat jouw oude ik alles op alles zet om je weer in het oude gareel te krijgen.

En dit is precies de psychologische reden die ten grondslag ligt aan jouw lege portemonnee. Hierdoor blijf je blut. Je kunt nooit meer geld verdienen als je vindt dat geld stinkt.

Je kunt nooit een rijk persoon worden als je vindt dat rijken maar vervelend volk is.


2.0 Weet dat geld GOED en MOOI is

Daarom is het o zo belangrijk om jouw hele kijk op geld en op mensen die er veel van hebben aan te passen naar iets positiefs. Zie geld en rijke mensen als goed, leuk en iets MOOIS. Wens rijke mensen het allerbeste (zelfs als je het idee hebt dat ze je grootste concurrent zijn).

Ik weet het. Vooral dat laatste kan een pittige opgave zijn. Je concurrent het beste wensen. En hem of haar het beste toewensen. Dit is niet iets wat je moet forceren, maar je kunt het wel leren. Gun jouw concurrent alle rijkdom van de wereld.

Daarbij mag je uiteraard jezelf ook alle rijkdom van de wereld gunnen. Misschien wel net iets meer dan de anderen. Dat is een constructieve gedachte. Maar de rest hoeft niet te lijden onder jouw succes. Integendeel. Het mooiste succes zit hem erin dat jij anderen helpt (eenzelfde) succes te bereiken 😉

2.1 Geld kan op verschillende manieren worden ingezet

Ik geef toe. Geld kan op hele slechte manieren gebruikt worden. Denk aan oorlog, verderf en (dieren)mishandeling. Dit zijn stuk voor stuk verschrikkelijke dingen waar ook veel geld in om gaat.

Daar heb ik persoonlijk wel een hekel aan.

Maar dat betekent niet dat het geld zelf slecht is.

Het is met name HOE het geld ingezet wordt dat verkeerd/slecht kan zijn.

Geld kent namelijk ook heel veel goede kanten.

Laat me er een aantal voor je noemen:

Geld is mooi
  • Wanneer jij meer geld hebt, kun je ook meer uitgeven. Door geld uit te geven geef jij (in)direct geld aan bedrijven of mensen. Hierdoor kunnen zij ook hun rekeningen en boodschappen betalen 😉
  • Je betaalt meer belasting, ook daarmee zorg jij ervoor dat je andere mensen voorziet van een inkomen
  • Je krijgt meer vrijheid. Met meer geld heb je simpelweg meer (keuze)vrijheid
  • Financiële stress kan enorm vervelend zijn. Door veel geld binnen te krijgen kun je jezelf van deze zorg ontdoen. en dat scheelt een hele hoop.
  • Naast dat je jezelf vrolijk maakt met geld, kun je ook schenken aan goede doelen. Zo beteken je echt iets voor die instanties/verenigingen.

2.2 Verander je gedachten, verander je wereld

Je mind kan je maken of breken. Zo geldt het ook voor geld. Als je destructieve overtuigingen hebt ten opzichte van geld dan wordt het heel lastig om meer geld binnen te krijgen. Je staat het jezelf dan immers (onbewust) niet toe om meer geld te verdienen. Je wilt toch geen slecht persoon zijn?

Maak de switch naar dat geld iets moois is. Zowel voor jou als voor anderen. En dat rijke mensen goed zijn. Dat laatste is ook echt zo. Kijk naar de meest rijke mensen op aarde zoals Bill Gates en Oprah Winfrey. Hoeveel geld zij wel niet uitgeven aan goede doelen, dat is tot het absurde aan toe.

Zo zie je maar dat rijke mensen juist ook erg gul, vriendelijk en warm kunnen zijn. In mijn ervaring is dat JUIST zo, omdat ze zoveel om te geven hebben. Er zijn zowel krenterige arme mensen als rijke mensen. Daarbij zijn er zowel vrijgevige arme als rijke mensen. 

Het geld is dan niet perse het ding, het is meer de persoon erachter.

  • Door anderen iets te gunnen, gun je het jezelf.

Jouw Mindset is NIET TE STOPPEN


It's all a mindset zeggen ze weleens. En daar geloof ik HEILIG in. Sterker nog. Ik ben het levende bewijs dat het zo is. Met behulp van mijn mindset heb ik mezelf 'vrijgespeeld'. Heb ik een vrij leven gecreëerd. 


Geluk, succes en VRIJHEID. Wil jij ook een mindset die NIET te stoppen is? Bekijk onderstaand gratis webinar voor een unstoppable mindset! Of ga aan de slag met deze volledige mindset audio training.

Unstoppable Mindset audio

Over de auteur

Robert Jansen

Vrijheid. Een passief inkomen online. De mindset van een winnaar. Dat is waar ik voor sta en waar ik mijn studenten mee help. https://ikbenrobertjansen.nl

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>