Wat is de alt tag?

Een alt tag is een beschrijving van een afbeelding op je website. De alt tag is oorspronkelijk bedoeld als hulpmiddel voor blinden en slechtzienden. Als je gebruik maakt van een slimme assistent (zoals Siri of Alexa), dan gebruikt deze de alt tag ook om een afbeelding te beschrijven. De alt taf wordt dan voorgelezen.

De alt tag speelt ook een belangrijke rol in SEO. De algoritmes van zoekmachines zijn nog niet geavanceerd genoeg om iedere afbeelding zomaar te kunnen begrijpen. Als de alt tags consistent ontbreken, dan beschouwen de zoekmachines jouw website als niet gebruiksvriendelijk.

Het is belangrijk om ergens in een artikel het belangrijkste zoekwoord van een pagina terug te laten komen in een alt tag. Het heeft geen zin om alle woorden waar je op gevonden wilt worden in de alt tags op te nemen. Bij puur decoratieve afbeeldingen, laat je de alt tag soms leeg.

Probeer je alt tags zo beschrijvend en specifiek mogelijk te maken. ‘Smartphone’ is weinig specifiek, zwarte Iphone 7+ in een leren case’ is een stuk specifieker.