Van Loonslaaf naar Vrijheid
Robert Jansen Ondernemer
Robert Jansen
22/10/2019


Hoe werk je toe van loonslaaf naar vrijheid? In dit artikel leg ik je precies uit welke stappen ik heb ondernomen om binnen 2,5 jaar GEDAG te kunnen zeggen tegen mijn baas.

Deze stappen kun je ook zien als een gids om succesvol je eigen bedrijf op te zetten naast loondienst met het doel: VRIJHEID.

Want druk hebben we het allemaal. En ik heb altijd een hekel gehad aan werken. Vandaar dat de richting 'internet marketing' één van de meest bewuste keuzes was die ik ooit heb gemaakt, naast het stoppen met roken.

 • Dit artikel is een weergave van hoe ik mijzelf binnen 2,5 jaar vrij heb gewerkt

1.0 Hoe het eerst was

Uiteraard ben ik niet altijd succesvol dankzij het internet geweest. Net als vrijwel iedere andere jongere moest ik het doen met baantjes als krantenbezorger, postsorteerder, vakkenvuller en callcenter medewerker. 

Been there. Done that. Allemaal. Klantenservicemedewerker was zelfs de laatste baan die ik had. 

 • Laten we even teruggaan naar het jaar 2015/2016. Ik was toen 27. Zie op de afbeelding hiernaast.​​

Geen beroepsopleiding (hoogste is Havo). Verschillende relaties / kortstondigheden achter de rug.

Mijn "vrienden" waren blowende, zuipende nietsnutten. Ik had een uitzichtloze baan met een miezerig salaris. Wat had ik een hekel aan mijn leven. 

Hoe het eerst was

Ook al ziet het er op de foto uit alsof ik plezier had. Schijn bedriegt. Met dit leven was ik wel klaar. Vandaar dat ik tijdens een verfrissende boswandeling ergens in maart of april 2016 dacht. Weg hier. Ik moet hier weg.

Het is klaar met deze ongein.


1.1 Tussenpauze

Toen ik thuis kwam van die bewuste boswandeling wist ik het. Ik moet er tussenuit. Laat ik een enkeltje Mallorca boeken. En maar zien wat er gebeurd. 

En zo geschiedde. Het was één van de beste keuzes die ik ooit heb gemaakt (naast het stoppen met roken).

Mijn contract bij mijn toenmalige werk heb ik bewust niet door laten gaan. Het huis waar ik toen in woonde heb ik opgezegd. Een afscheidsfeestje georganiseerd op 13 mei 2016. En 22 mei ging ik weg. Netjes afgezet door familieleden. 

Op dat moment was nog niet bekend dat ik in september 2016 alweer terug zou zijn in Nederland.

Maar dit was precies wat ik even nodig had. Een pauze zonder verplichtingen. Het wereldje en het leven dat ik daarvoor leidde was niet wat goed voor me was. Veel elementen waren totaal niet naar mijn hart; vandaar dat ik besloot om er tussenuit te gaan.


1.2 Mallorca

Eenmaal daar aangekomen had ik niets. Ja, 2000 euro, wat kleding en een laptop. Niet eens een rijbewijs of een zorgverzekering. Het was puur voor mij een manier om "opnieuw te beginnen". Ik had geen plan, dat is wat ik bedoel met "ik had niets". 

Het mooie is wel dat ik hier voor het eerst ging bloggen. Een vriend van me had een website voor me opgezet baasovereigenleven.nl. Deze website is inmiddels uit de lucht, maar dit was een leuk begin voor mij om mijn ervaringen op Mallorca en 'levensverhalen' te delen. 

Er even tussenuit

Het was als een soort hobby voor me, omdat ik het gewoon lekker vond om van me af te kunnen schrijven. ​

Daarnaast zat ik wel altijd te denken:

"Hoe kan ik hier mijn beroep van maken?"

Door het gewoon maar te doen dacht ik altijd. Ik vond het lastig, omdat ik bang voor afwijzing was.

Als ik weer een nieuw stuk had gepubliceerd liet ik het VOORAL aan niemand zien. Te angstig voor andermans mening.

In Mallorca ben ik van hot naar her gereisd en heb ik op het laatst een maand lang in Cala Millor vertoefd. Hier ben ik propper geweest en had ik een appartementje met zee-uitzicht. Helemaal zo verkeerd nog niet. Alleen wilde ik toch mijn eigen leven HELEMAAL kunnen inrichten zoals ik zelf wil. 

Op deze manier ging dat niet.


1.3 Terug naar Nederland

In Cala Millor had ik binnen korte tijd veel nieuwe vrienden gemaakt. Het was een super gezellige, maar soms ook moeilijke tijd. Zo had ik een tijd ontzettend last van mijn voet, waardoor ik een week lang nauwelijks kon lopen.

En in die laatste maand werkte ik samen met Chantal. Ik was propper en zij was serveerster in dat bewuste café/restaurant. Toevallig was zij ook een Achterhoeker. En we hadden er allebei wel genoeg van. Vandaar dat we besloten om op 3 september 2016 terug te vliegen naar Nederland.

Onze ouders kwamen ons netjes ophalen.

Eén probleem... ik had nagenoeg NIETS. Geen huis, geen werk, alleen nog mijn huidige vriendin (en aankomend moeder van een prachtige zoon). Toch moest ik ergens wonen. Mijn moeder stelde voor dat ik tijdelijk weer thuis kon wonen om de zaken op orde te krijgen.


1.4 Hard werken voor vrijheid

Dit was vervolgens de situatie in september 2016. Ik woonde weer thuis in mijn eind twintiger jaren. Dit voelde als een blok aan mijn been.

Het voelde zeer onnatuurlijk aan, maar aan de andere kant moest ik er ook maar het beste van maken. 

Het was ook weer een kans om opnieuw te beginnen en er nu écht iets van te maken. Wat ik in ieder geval 100% zeker wist is dat ik NIET meer in loondienst wilde werken.

Alleen was ik bang dat het toch wel weer zou gaan gebeuren. Wat ik toen deed was heel simpel. Mijn uiterste best om dat te voorkomen.

Do the work Steven Pressfield

De knoop doorhakken

Al een tijd lang volgde ik Jacko Meijaard en was ik op de hoogte van zijn online cursus over affiliate marketing. Dit was het moment om hiermee te beginnen. De komende 6 maanden zat ik een de WW. Iedere maand moest ik 4 sollicitaties de deur uit doen. En dat deed ik. 

Maar ondertussen ging ik als een malle aan de slag aan mijn eigen onderneming. Lang heb ik getwijfeld of ik met de cursus moest beginnen, maar uiteindelijk heb ik dan toch de knoop doorgehakt. 

Vrijwel iedere dag was ik in de bibliotheek te vinden. Gefocust aan het werk. Omdat ik wist dat ik zelf aan iets moest bouwen om op den duur AFSCHEID te kunnen nemen van loondienst. 

Heel simpel gezegd ging ik aan de slag met de cursus over affiliate marketing en las ik vele boeken over succes. Denk aan boeken als The Compound Effect, F.U. Money en het werk van Steven Pressfield. Allemaal onwijs belangrijke boeken die sterk hebben bijgedragen aan mijn drive om actie te ondernemen en huidige succes. 


1.5 Mijn eerste online verdienste 

Maandenlang heb ik gewerkt, gelezen en mijn best gedaan om een begin te maken. Mijn streven was om twee keer per week een artikel te publiceren. En dat lukte. Ik schreef over van alles en nog wat, op het gebied van mindset, succes en alle zaken waar mijn interesse ook maar lagen.

Van loonslaaf naar vrijheid eerste commissie

Denk aan dating, seksualiteit, voeding, sport, marketing, levensvragen enzovoorts.

Alleen in die maanden verdiende ik letterlijk niets. Jacko geeft door decursus heen aan dat je geduld moet hebben. En dat het vanzelf een keer gaat lukken. Alleen was het zo dat ik iedere dag hard werkte, voor letterlijk geen resultaat.

Toch maar doorgaan dan. Er zal toch een keer geld binnen moeten komen. En ja hoor. Op 16 januari 2017 was het moment daar. Mijn ALLEREERSTE commissie. Een bedrag van 35 euro. Zie bovenstaande afbeelding.

Grappig ook om te zien dat ik die dag een bevestiging kreeg van een ingestuurde sollicitatie.


1.6 Opzetten eigen onderneming

Uit deze eerste commissie is de onwijs sterke drive om dit naar een verbluffend succes te leiden was geboren.

Vandaar dat ik nóg harder en nóg meer ging werken. Alleen had ik op dat moment nog geen officiële onderneming. Het was een particuliere bezigheid. Nog meer als hobby dan beroepsmatig.

In de boeken van Steven Pressfield leer je echter dat als je ergens écht succesvol in wilt worden, er dan bijna helemaal in door moet slaan.

Hij geeft hierin het voorbeeld van volleyballers. 

Heel veel volleyballers beoefenen de sport omdat ze het -naar eigen zeggen- "leuk" vinden. 

Alleen... als je het écht zo leuk vindt, dan laat je het niet bij twee avonden in de week trainen om misschien één keer per week een wedstrijd te doen.

Turning Pro
 • Als je hart hier écht ligt, dan doe je het DAGELIJKS.

En dat is wat ik vanaf dat moment ben gaan doen. IEDERE DAG iets doen voor mijn succes. En een logische vervolgstap om dit alles meer serieus aan te pakken is uiteraard door een inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Al is het maar voor mijn onbewuste. This means business.


2.0 Van Loonslaaf...

Alles leuk en aardig. De eerste commissie was binnen. Ik had mijn eigen onderneming opgezet. Een hoop kennis opgedaan. En mijn website stond. Ergens was ik zo naïef om te geloven dat ik hiermee binnen een half jaar 3000 euro per maand zou kunnen verdienen.

Zodat ik NOOIT meer in loondienst hoefde te werken. Niets was minder waar. Met wat ik nu verdiende kon ik niet volledig rondkomen. Sterker nog, het was een fractie van wat ik nodig had om te kunnen leven.

Het einde van mijn WW zat er aan te komen en dat betekende maar één ding. Ik moet SERIEUS gaan solliciteren. Het wordt tijd om weer in loondienst te gaan, omdat ik anders de rekeningen niet eens kan betalen.

Mijn ergste nachtmerrie werd werkelijkheid. Ik wilde parttime werken, maar kon alleen een fatsoenlijke baan in de omtrek vinden voor 40 uur per week. Doen dan maar. In maart 2017 ben ik daar begonnen, maar ik heb het nog geen half jaar volgehouden.

De baan was me zelfs zo stressvol af dat ik in mei last kreeg van ernstige hoofdpijnaanvallen. Ik ben met spoed opgenomen in het ziekenhuis omdat het me allemaal teveel werd. Daar bleek dat er geen lichamelijke oorzaak aan de verlammende hoofdpijn ten grondslag lag.


2.1 Verlammende hoofdpijn

De grootste oorzaak van mijn lichamelijke ongemakken zou de stress geweest zijn. Ik zat toen in een moeilijk periode met mijn vriendin en mijn manager was voortdurend op de medewerkers aan het letten en op de vingers aan het tikken als er ook maar één seconde werd afgeweken. 

Hoofdpijn

Daarnaast is een 40-urige werkweek simpelweg niet voor mij weggelegd. 

Voor mij een lastige periode waarin mijn onderneming direct op een lager pitje gezet werd.

Ergens in september 2017 heb ik ontslag genomen, omdat het voor mij niet meer te doen was.

Voordat ik per 1 oktober bij een veel prettiger bedrijf ging werken had ik eerst nog even vakantie. Dat was wel fijn.

Ik ging weer op mezelf wonen, na een jaar weer thuis te hebben gewoond. En wederom, begon ik met een soort van schone lei. De vervelendste periode was voorbij. Vooral het idee dat ik weer in loondienst moest werken viel mij denk ik zwaar in maart 2017. En dan ook nog 40 uur per week.

Voor de meeste mensen is dit heel normaal. Voor mij was dit echter een zware opgave. Tenminste... voor andermans bedrijf wel. 

 • Binnen mijn eigen onderneming maak ik met plezier en liefde 60+ urige werkweken.

2.2 Vrijheid in tijden en uren (in loondienst)

In oktober 2017 kon ik de oude draad binnen mijn onderneming weer oppakken. De relatie ging een stuk beter, ik woonde weer op mezelf en hoefde minder uren in loondienst te werken. Daarnaast waren de collega's bij het nieuwe bedrijf veel prettiger in de omgang. Top!

Dit zorgde ervoor dat ik weer meer rust, ruimte en tijd over had voor Succes voor het Oprapen. Gemiddeld heb ik in het jaar 2017 maandelijks 300 euro verdient met mijn website. In januari was dit de eerste 35 euro. In februari overtrof ik de 100 euro. Toen kreeg ik uitschieters naar 300 - 400 euro en heb ik het jaar afgesloten met 555 euro over december 2017.

Hoe moeilijk ik het ook vond om te doen, ik zag de kracht van video's opnemen terug in mijn resultaten.

Doordat ik mijn kennis over zaken en ervaringen met producten deelde op YouTube, steeg mijn bekendheid, het aantal volgers, betrokkenen en daarmee het geld dat binnenkwam.


2.3 Meer doen van wat werkt...

...en minder (of niet) doen van wat NIET werkt. Dat was mijn motto voor 2018.

Met deze instelling en de extreme (bijna obsessieve) drive om dit tot een nóg groter succes te brengen, heb ik de winst uit 2017 in 2018 weten te verdubbelen.

In dat jaar heb ik veel geleerd. Onder andere dat de juiste prioriteiten stellen ontzettend zinvol is.

De mensen die je tegenhouden in je succes achter je laten. Grenzen stellen en bewaken. En ook niet-werkende gewoontes uit je leven verbannen. 

Vooruitgang
 • Meer doen van hetgeen dat werkt. Minder doen of helemaal stoppen met wat niet werkt. 

Een ander trucje die ik had om tussen loondienst door extra aan mijn onderneming te werken was door in het geheim verlof op te nemen. En die tijd excessief te besteden aan de groei van mijn bedrijf. Content plaatsen. Artikelen schrijven. Video's maken. Podcasts opnemen. Enzovoorts.


2.4 Durf anders te zijn

Het mooie van het bedrijf waar ik toen werkte was dat er veel werkruimtes beschikbaar waren, waarin je zelf in alle rust kunt werken. Ik heb toen de keuze gemaakt om naar het minimale aantal uren in loondienst te gaan (24 uur per week), zodat ik veel tijd over had voor andere, belangrijke zaken.

Content opnemen

Buiten mijn "normale" werktijden om ben ik toen zoveel mogelijk voor mijn eigen onderneming aan de slag gegaan in een ruimte.

Daar had ik gratis koffie, Wifi, een rustige werkplek en een whiteboard tot mijn beschikking.

Daarnaast kon ik mijn laptop aansluiten op een scherm, waardoor ik mensen meer inzicht kon geven in bepaalde cursussen die ik had gevolgd. 

Het grappige vind ik altijd nog wel dat ik hier nooit echt over gesproken heb met andere mensen. Ik vond het namelijk zelf ook altijd wat raar om te doen. Op je werk een ruimte opzoeken om aan het werk te gaan voor je eigen onderneming. 

Niemand in mijn omgeving deed wat ik deed

Daarnaast kende ik niemand PERSOONLIJK die dit op deze manier deed. Ook al had ik altijd het idee dat het wat 'raar' en 'afwijkend' was; ik deed het gewoon. Puur omdat ik vond dat wat ik te zeggen had belangrijk is en dat mensen hier wat aan gaan hebben. 

 • Eén van de belangrijkste lessen die ik je daarom kan meegeven is: durf anders te zijn. 

Durf af te wijken van wat normaal is. Sta voor wat je voor ogen hebt en DOE het gewoon. Angst, zorgen en gedachten die bepaalde acties misschien afkeuren horen er gewoon bij. Neem dat allemaal niet te serieus, want daar doorheen prikken zorgt voor verbluffende resultaten 🙂


2.5 Van piek naar dip naar piek

Mede door deze inzet, en het links laten liggen van wat 'normaal' of 'raar' is. Door gewoon TE DOEN. Had ik in augustus 2018 voor het eerst 1000 euro in één maand. Ik kan me nog zo herinneren wat een geweldig gevoel dit gaf.

Het voelde ongeveer weer net zoals die allereerste commissie van 35 euro. Het was een mijlpaal die ik had overtroffen. Geweldig. Ik zie hierin een prachtige toekomst.

Alleen merkte ik in de maanden daarna dat het wat minder ging. Het sukkelde telkens zo rond de 600 - 650 euro per maand.

Oftewel ik liep van een piek regelrecht een dipje tegemoet. En toen gebeurde er iets wonderlijks.

Aan het einde van het jaar kreeg ik een hele nieuwe kans toegereikt. Sommigen noemen het geluk. Ik noem het het lot.

Mogelijkheden

Ik werd benaderd door een opdrachtgever die zeer te spreken was over mijn schrijfvaardigheid- en copywritingskills. Of ik in 2019 aan de slag wil als copywriter voor ongeveer €15.000,-. Ik kan alles vanuit huis doen. Mijn eigen tijden bepalen. Alles zelf indelen zoals ik het wil. Zolang het werk maar in een half jaar afkomt.

 • Dat wilde ik wel.

2.6 Het lot heeft bepaald

Dit was voor mij de volgende trap. Het volgende niveau. Omdat dit BIJNA precies was wat ik wilde. Dit gaf vrijheid. Alleen zou ik dan wel heel graag volledig van mijn eigen websites en e-commerce willen leven. Nu moest ik mezelf altijd nog wel verantwoorden aan een 'hoger' iemand.

Door deze kans kon ik echter wel helemaal mijn eigen tijden indelen. En daardoor had ik tevens veel ruimte om aan mijn eigen websites te werken. 

Ik ben een ochtendmens. Dus wat ik 5 dagen per week deed was eerst aan mijn eigen onderneming werken, om vervolgens de klus voor mijn opdrachtgever te klaren.

Te allen tijde heb ik mijn eigen onderneming op nummer 1 gezet. En mensen zeiden wel tegen me, maar je moet toch gewoon je werk doen. Dat klopt. Maar omdat ik altijd EERST begon aan mijn onderneming, wist ik 100% zeker dat dit de hoogste prioriteit heeft. Ondanks alles.

Dit is mijn werk. Mijn ding. Dit is wat ik wil. En daar komt NIEMAND aan.


3.0 ...Naar vrijheid

En zo kon ik in februari 2019 mijn baas opbellen en zeggen:

"Ik kom niet meer werken."

Vrijheid

Ook dat bewuste telefoontje voelde weer even als die allereerste online verdienste van 35 euro. Wat een geluksgevoel. Vrijheid.

Ik heb een prachtige, goed verdienende opdracht bij een opdrachtgever.

En daarnaast verdien ik geld met mijn eigen websites. Hoe mooi kun je het hebben?

Nou niet zo mooi eigenlijk. 

Het probleem was namelijk dat het geld dat via mijn websites binnenkwam wat minder werd. Daar ik in december 2018 nog een mooie 850 euro zag binnenkomen, zat het in maart 2019 weer naar 200 euro minder.

Daar baalde ik ontzettend van. Totdat ik wederom een nieuwe kans zag. En deze kans met beide armen omarmde.


3.1 Ik houd van Chinees eten

Ken je deze cursus van een goedhartige Chinees? Nou, ik heb het geweten. Rond die periode ben ik zelf begonnen met de BOL Masterclass van Jia Ruan. En ineens verviervoudigden(!!) mijn online inkomsten.

Om dat te vieren bestelden mijn vriendin en ik een heerlijk maandmenu bij de lokale Chinees. Het was een gekkenhuis en ik wist even niet wat me overkwam.

Wat was dat prachtig om te zien. Nu begon het pas écht goed te lopen.

Natuurlijk, het was een redelijke investering in die cursus. Maar die had ik er binnen no-time weer uit. 

review opgenomen

In april 2019 draaide ik plots meer dan het dubbele van maart. En in mei 2019 weer het dubbele van april. Sindsdien stijgt de lijn alsmaar van online inkomsten. In die periode heb ik ook een review geschreven en opgenomen over de BOL Masterclass. Zoals je in de afbeelding hiernaast ziet.

Doordat ik ineens zag dat er meer is dan alleen affiliate marketing, maar je dus ook goed geld kunt verdienen met verkopen op bol, dropshipping en SMMA ben ik allerlei cursussen gaan volgen om mijn inkomsten te verhogen.


3.2 Sta open voor nieuwe kansen

Dat is de moraal van het verhaal. Ik was altijd open minded naar nieuwe kansen toe. Niet bang om actie te ondernemen en eigenlijk gewoon te doen. Zoals je nu hebt gemerkt zijn er ook periodes geweest waarin het moeilijk was.

 • Wilde ik opgeven? JA!
 • Zag ik er soms helemaal geen heil meer in? YES!
 • Ben ik TOCH doorgegaan (en ben ik daar nu zeer blij om)? HELL YES

3.3 Wat zou ik doen als ik overnieuw moest beginnen?

Om heel eerlijk te zijn zou het niet heel anders zijn. Of misschien toch wel. Kijk, voor mij was de hele wereld van online geld verdienen compleet nieuw. Ook ik heb gestaan waar jij nu misschien wel staat.

Door het gewoon te doen en de ervaring die je krijgt met de tijd, zorg je dat je alsmaar beter wordt. Tim Veninga zegt zo mooi:

 • "Alles wat je tot nu toe hebt gedaan, was slechts oefening. Vanaf nu begint het echte werk."

Uiteraard kun je dit eindeloos en iedere dag herhalen. Ook ik zie alles wat ik nu doe als oefening, omdat ik nooit helemaal zeker ben van of iets wel of niet werkt. Maar dat maakt niet uit. Ik wil mensen helpen in hetzelfde (of meer) succes te ervaringen als ik.

En met die insteek DOE ik gewoon. Of het nu als 'normaal' of 'raar' gezien wordt. Dat maakt me niet uit. En soms vaak werkt het niet. En soms juist wel. En dan loop je binnen.

Dit zou ik anders doen...

Als er één ding is wat ik anders zou doen, dan zou ik denk ik wel met een andere cursus aan de slag gaan dan waar ik destijds mee begonnen ben. Niet omdat de cursus niet goed is of omdat ik Jacko niet mag (integendeel zelfs; ik ben hem ontzettend dankbaar). 

Het ding is dat ik me nu maar al te goed realiseer dat het ALLEMAAL gaat om het neerzetten van een bedrijf. Een autoriteit. Iets waar mensen op terugvallen. Dit, terwijl mijn focus meer lag op het verdienen van geld.

Affiliate Marketing Mastery comp

In een soortgelijke (Amerikaanse) cursus -die wel een stukje duurder is dan de cursus van Jacko- komt dit 'Branding-Principe' veel meer naar voren. En dat is waar het échte geld uiteindelijk zit. 

De focus leggen op een lange termijn merk opzetten, in plaats van op korte termijn geld willen verdienen. Hoe je dat doet op het gebied van affiliate marketing leer je in het mastery webinar.

Maak jouw eigen keuze in wat je wilt gaan doen. Is het verkopen via Bol.com, wil je een geautomatiseerde & winstgevende webshop opzetten of ga je aan de slag met SMMA

Dit was mijn verhaal in een notendop. Hopelijk heb jij er iets aan en kun je zien dat je gewoon moet beginnen EN vervolgens tot in den treure moet doorzetten. Dan komt alles goed. Als hetgeen wat je doet maar waardevol is voor anderen.

 • Dat is de voornaamste insteek waarmee jij moet handelen in je online business. Waarde leveren aan zoveel mogelijk (of juist een zeer specifieke groep) mensen.

Over de auteur

Robert Jansen

Vrijheid. Een passief inkomen online. De mindset van een winnaar. Dat is waar ik voor sta en waar ik mijn studenten mee help. https://ikbenrobertjansen.nl

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>