Passief Inkomen Mythe
Robert Jansen Ondernemer
Robert Jansen
20/02/2020


Passief inkomen is inkomen dat je genereert zonder dat je hiervoor direct jouw tijd of arbeid aan het inruilen bent.

Met andere woorden; je ontvangt inkomsten terwijl je niet direct zelf aan het werk bent.

Klinkt als muziek in de oren?

Dit betekent niet dat je helemaal achterover kunt leunen. De meeste bronnen van passief inkomen vereisen namelijk een opbouwfase en een zekere vorm van onderhoud.

In mijn ogen is het hebben van een volledig passief inkomen daarom een mythe.

Doel van dit artikel

In deze blog staat een passief inkomen genereren centraal.


Ik bespreek:

 • De voor- en nadelen van zowel een actief als een passief inkomen.
 • Waarom een VOLLEDIG passieve inkomstenbron misschien wel een mythe is
 • Waarom een meer passief inkomen zo heerlijk is
 • Hoe jij een passieve geldstroom creëert voor jezelf

Daarbij geef ik je 4 concrete tips om jouw inkomen meer passief te maken. Dit doen we aan de hand van automatiseren, standaardiseren, uitbesteden en je bereik vergroten met een infoproduct.

1.0 Passief inkomen versus actief inkomen

De meeste mensen in Nederland werken in loondienst of als freelancer met een uurtarief.

 • Je ruilt dan letterlijk je tijd in voor geld.

Vaak ruil je ook nog een stuk vrijheid in. Je moet bijvoorbeeld netjes gekleed bij de klant aankomen.

Als je een actief inkomen hebt, heb je vaak wel wat meer zekerheid. Een vast contract en een vooraf afgesproken salaris.

Je bent 8 uur aanwezig op de zaak en krijgt voor dat aantal uren betaald.

De meeste mensen die in loondienst werken, verdienen echter maar een beperkte hoeveelheid geld. Alleen als je écht iets unieks kunt, kun je in loondienst noemenswaardig veel geld verdienen.

Actief Inkomen
 • Er zitten enkele grote nadelen aan een actieve inkomstenbron.

Aan de ene kant bouw je niets op. Op het moment dat jij stopt met werken, krijg je geen salaris meer. Daarbij zit er een limiet aan hoeveel jij verdient. Doordat je per uur betaald krijgt ga je nooit meer verdienen dan 24 uur per dag.

Met een passief inkomen staat je inkomen los van je tijd en aanwezigheid.

 • Je krijgt doorgaans betaald op prestatie-/commissiebasis.

Wel is het zo dat je in eerste instantie (veel) werk hebt verzet om de inkomstenstroom op te zetten. Dit heb je gedaan door uren te investeren in plaats van in te ruilen voor een uurtarief.

Voor mij kwam dit erop neer dat ik de eerste drie maanden als online ondernemer LETTERLIJK niets verdiende. Pas in de vierde maand kwam mijn eerste geld binnen.

Hier moet je tegenkunnen. Dit is dan ook niet voor iedereen weggelegd, maar persoonlijk vind ik het uiteindelijk een veel fijner verdienmodel.


1.1 Is passief inkomen een mythe?

Het antwoord op deze vraag is ‘ja en nee’. Passief inkomen is niet perse een mythe, omdat het echt kan. Er zijn tientallen manieren om een passief inkomen op te zetten of om jouw huidige verdienmodel passiever te maken.

En ook al wordt je passieve geldbron niet je hoofdinkomen, het is altijd leuk om een extra zakcentje te hebben. Toch zal je merken dat -zodra je de smaak te pakken hebt- je alleen maar meer wilt.

Bij sommige inkomstenbronnen zijn de potentiële verdiensten zelfs onbeperkt. Je kunt sommige producten of diensten oneindig vaak verkopen. The sky is the limit. Dat is het mooie van het internet.

Passief inkomen mythe

Aan de andere kant is VOLLEDIG passief inkomen wél een mythe. Het opzetten van een passief inkomen vraagt altijd om een investering in de vorm van tijd, geld of risico.

Tenzij je de loterij wint of een erfenis krijgt, dien je altijd (veel) werk te doen om passieve inkomsten op te bouwen.

Daarbij ben je ook niet helemaal vrij van verplichtingen. Hoe je je geld ook verdient, je moet altijd wat onderhoud plegen.

Bij sommige methoden is dit beperkt tot een paar uur per maand of jaar.

Er zijn ook manieren waarbij je wekelijks wel een dagdeel met onderhoud bezig bent. Vrijheid is hier het toverwoord. Je kunt dit werk doen waar en wanneer je maar wilt.

Alle soorten van passief inkomen brengen wel iets van onzekerheid met zich mee. Je weet nooit helemaal zeker hoeveel je gaat verdienen volgende maand. Bij sommige inkomstenbronnen, bijvoorbeeld beleggen op de beurs, wissel je hele goede jaren af met zeer magere.

 • Als je volledig op je passieve inkomen gaat vertrouwen, moet je hier wel rekening mee houden.

Hoeveel passief inkomen jij verdient ligt in direct verband met de waarde van jouw werk.


1.2 Wat is een passief inkomen precies? (betekenis)

Echt passief inkomen bestaat dus niet. Je moet altijd nog wel iets van werk leveren. Toch kun je een inkomstenbron voor het grootste gedeelte passief maken.

De volgende zaken bepalen wat mij betreft of een inkomen passief is of niet:

 • Het is grotendeels locatie en tijds-onafhankelijk
 • Je bent gemiddeld minder dan een dag per week (kan ook een uur per dag) bezig aan onderhoud
 • Je kunt de inkomstenbron een tijdje ‘alleen’ laten. Je hoeft er dus niet iedere dag of week mee bezig te zijn.
 • Je hebt de mogelijkheid om oneindig op te schalen. Dit wil zeggen dat de hoeveelheid geld die je kunt verdienen niet gekoppeld is aan de tijd die je erin steekt.
 • Het werk is grotendeels/volledig uit te besteden en/of te automatiseren

Er zijn talloze manieren om online geld te verdienen. Mijn voorkeur heeft altijd de passieve geldmethoden. Echter zijn niet al deze manieren geschikt voor passief inkomen. Bij veel methoden ruil je toch op de één of andere manier tijd voor geld. Vind jij dat niet erg, dan is dat natuurlijk ook prima!

Mijn streven is in ieder geval om de inkomstenstromen zo passief mogelijk te maken. Als jij dit ook verlangt, lees dan verder. Ik laat je precies zien hoe je dat doet.


2.0 Hoe maak je een al bestaand inkomen passief?

In eerste instantie zijn er maar weinig inkomstenbronnen van nature passief. Bovendien zijn dit vaak inkomstenbronnen gebaseerd op de hoeveelheid geld die je erin pompt.

 • Gelukkig zijn er veel meer mogelijkheden dan je denkt om je inkomen passiever te maken.

Ik laat je 4 praktische tips (of strategieën) zien om je inkomen passief te maken. Deze principes kun je toepassen op een al bestaand actief inkomstenmodel. Of laat het je helpen jouw passieve geld nóg passiever te maken.

2.1 Automatiseren

Dit is de heilige graal van passief inkomen. Als je werk automatiseert, wordt het altijd gedaan. Een computersysteem (of een robot) is nooit ziek, heeft altijd zin en is nooit chagrijnig tegen de baas.

Automatisering is ook nog eens schaalbaar. Een computerprogramma stuurt net zo makkelijk twee mailtjes als twee miljoen mailtjes.

Veel repeterende processen zijn te automatiseren met software. Een goed voorbeeld is de autoresponder.

Deze stuurt zelf mails naar je klanten op een ingepland tijdstip.

Indien je je ooit hebt aangemeld voor een cursus waarbij iedere dag of week een mailtje wordt toegestuurd, dan weet je dat een autoresponder aan het werk is.

Steeds meer programma’s en diensten hebben zelf ook opties om werkzaamheden te automatiseren. Sommige boekhoud-programma’s zetten automatisch een factuur in de juiste categorie.

Passief inkomen door automatiseren

2.1.1 Door te automatiseren win je tijd

Of plan een automatische bevestiging in wanneer iemand jouw (digitale) product koopt. Dit hoef je maar één keer in te stellen. De rest gaat vanzelf.

Het is ook leuk om te hobbyen met software als If This, Than That. Hiermee koppel je zelf applicaties aan elkaar. Je stelt bijvoorbeeld in dat een mail met een bepaalde onderwerpregel automatisch een taak genereert in je takenapp.

Soms wil je taken automatiseren zodat je ze niet op een bepaalde tijd hoeft te doen. Met Buffer en Hootsuite plan je social media posts van tevoren.

Het prettige van automatiseren is dat je zelf niet direct aanwezig hoeft te zijn, terwijl er toch werk wordt verricht. Zelf doe ik dit ook met het plaatsen van nieuwe content.

Vandaar dat iedere maandag om exact dezelfde tijd een nieuwe podcast wordt gepubliceerd. Twee dagen later wordt er weer een nieuwe blog online gezet. Dit heb ik allemaal van te voren ingepland.

Op het moment zelf ben ik meestal met iets anders bezig. Zoals tijd doorbrengen met mijn gezin, wandelen in het bos met de hond of knallen in de sportschool.

Het is erg fijn om te weten dat je bedrijf gewoon verder groeit, terwijl je zelf misschien andere dingen aan het doen ben. Het automatiseren van processen draagt hier aan bij.


2.1.2 Gevaren van automatiseren

Het risico van automatiseren is dat het onpersoonlijk kan worden. Als jij graag wilt dat meerdere website-eigenaren een link plaatsen naar jouw website, dan stuurt je mailservice je al deze mensen een standaardmail toe.

Gevaren automatiseren

Dat gaat zo niet werken. Wanneer jij wordt aangesproken met ‘geachte heer/mevrouw’, dan voel je je direct als één van de velen.

De enige organisatie die met zoiets wegkomt is de Belastingdienst en dat is niet zomaar.

Neem daarom de moeite om echt een persoonlijk verhaal te schrijven. Dan is de kans op succes een stuk groter. 

De meest simpele manier om een automatisering persoonlijk te maken is door twee of drie keer de naam van de persoon te noemen in een mail (ook dat kun je automatiseren).

Wat ook werkt is door een stukje van “jezelf”, zoals een persoonlijk verhaaltje of jouw ervaring erin te verwerken. Op die manier zien mensen dat je echt een mens bent 😉

Let ook op wanneer je social media berichten gaat doorplaatsen naar een ander kanaal. Ieder medium vraagt namelijk net even een wat andere opmaak.

Je hebt ook overal net even een andere doelgroep. Het ‘poorten’ van een bericht van LinkedIn naar Instagram werkt minder goed dan het maken van losse berichten voor beide platforms.


2.2 Standaardiseren

Een groot deel van de werkzaamheden die je doet, doe je steeds op dezelfde manier. Dit betekent dat je tijdswinst kunt boeken door je taken te standaardiseren. Je legt de taken en activiteiten voor jezelf vast, zodat je ze daarna altijd op dezelfde manier doet.

 • Dit wordt ook wel systematiseren genoemd.

Standaardiseren voorkomt een hoop mentale overhead en maakt het makkelijker om een passief inkomen op te bouwen. Je hoeft het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden of (lang) over de volgende actie na te denken.

Organiseer je als trainer vaak een event, maak dan een kort draaiboek met alle acties die je moet doen. Zet je (affiliate) websites op? Maak voor jezelf een stappenplan met alle dingen die je moet doen en in welke volgorde.

Hierdoor hoef je niet telkens na te denken over “wat moet ik nu ook alweer doen?” Het is gewoon een kwestie van het plan volgen. That’s it.

Ander voordeel is dat je direct inzicht hebt in wat je hebt gedaan.

Hierdoor zie je ook sneller wat er nog beter kan. 

Na ieder evenement scherp je je draaiboek aan, zodat het de volgende keer nóg effectiever en efficiënter gaat.

Er is nog een groot voordeel aan het standaardiseren van taken.

Als jij iets altijd op dezelfde manier doet, waarom moet jij het dan nog doen? 😉 Gestandaardiseerd werk is eenvoudig uit te besteden.

Standaardiseren maakt je inkomen passiever

​Creëer een systeem en besteed de taken hiervan vervolgens uit. Zo maak je je inkomen nóg passiever.


2.2.1 Beslissingen standaardiseren

Als ondernemer moet je veel beslissingen nemen. Wanneer is de Return on Investment (ROI) van Facebook té slecht om er mee door te gaan?

Je kunt deze beslissing iedere keer opnieuw nemen, maar je kunt ook een standaardregel maken. Is de ROI lager dan 2, dan kun je beter stoppen.


2.2.2 Standaardiseren op proces of uitkomst

De meeste taken kun je standaardiseren op proces. Je doet ze dan op dezelfde manier en je verwacht ook dezelfde uitkomst. Dit heb ik zojuist besproken; je creëert een systeem voor de te ondernemen acties.

Als je een gemiddeld ei 8 minuten in kokend water legt, heb je een hardgekookt ei. Dit kun je een miljoen keer doen. De uitkomst is altijd hetzelfde; een hardgekookt ei.

 • Je kunt echter niet alles op dezelfde manier doen. Niet alles is als een rekensommetje: 3 + 3 = 6.
Standaardiseren op uitkomst

Een coach die een intake doet, heeft bepaalde informatie (uitkomst) nodig voor een behandelplan. Iedere cliënt is anders.

En als je bij iedereen hetzelfde vragenlijstje afloopt, dan voelt de cliënt zich niet serieus genomen.

Plus je komt dan waarschijnlijk niet tot het gewenste resultaat. 

Dit issue los je eenvoudig op door juist de uitkomst te standaardiseren. Na de intake wil je genoeg informatie hebben om een plan te maken.

Is een klant spraakzaam, dan heb je misschien aan drie vragen genoeg. In andere gevallen moet je goed je best doen om door te vragen.

Je hebt dan wel een ander proces, maar de uitkomst is hetzelfde. Standaardiseren op uitkomst.


2.3 Maak je inkomen passief met uitbesteden

Veel werkzaamheden hoef je niet zelf te doen. Iemand anders kan het net zo goed doen.

Er zijn doorgaans drie situaties waarin je taken uitbesteed:

 • Als iemand iets beter kan dan jij
 • Wanneer iemand het net zo goed doet als jijzelf
 • Zodra de ander het in minder tijd doet

In mijn ogen zitten er meerdere grote voordelen aan uitbesteden. Enerzijds maak je tijd en ruimte vrij voor jezelf. Doordat iemand anders het werk doet, kun jij je tijd aan iets anders besteden.

Hierdoor krijg je MEER gedaan in MINDER tijd.

Een perfecte manier dus om jouw inkomen meer passief te maken. Daarbij draai je het principe van 'tijd voor geld verruilen' om naar 'geld voor tijd (en nog meer geld) verruilen'.

Je investeert geld in jouw werknemers. In ruil daarvoor houd jij meer tijd over, terwijl je bedrijf groeit.

Dit draagt bij aan mijn algehele stelregel: je hoeft niet van alles een beetje kunnen. Je wilt enkel nog doen waar jij goed in bent en de rest aan anderen overlaten.


2.3.1 Zoek de juiste mensen voor jouw team

Goede ondernemers besteden sowieso veel taken uit. Er zijn maar weinig ondernemers die zelf hun volledige boekhouding, klantenservice, salespages, retourmeldingen etc. doen.

Dat kan niet en dat wil je niet als ondernemer. Dan kun je bijna nog beter weer in loondienst gaan. Als je juridische vragen hebt, bel je een jurist en ga je niet zelf het burgerlijk wetboek bestuderen.

Het beste is om in één ding uit te blinken en dat te blijven doen. In plaats van alles op je te nemen en daarmee nergens écht in uit te blinken. 

Onderzoek waar je mensen en bedrijven voor kunt inhuren om de inkomsten passiever te maken.

Soms zijn er gespecialiseerde bedrijven die bepaalde standaardhandelingen goedkoop van je overnemen. 

Een voorbeeld is een fulfilmentbedrijf

Freelancers zoeken via Fiverr

Als je verkoopt via Bol.com laat je eenvoudig de opslag, verzending en retours door een fulfilmentbedrijf doen.

Deze bedrijven hebben schaalvoordelen. Zij versturen pakketjes voor honderden webwinkels en daardoor krijgen zij korting. Zij geven deze voordelen aan jou door. Daarbij hoef jij zelf al deze taken niet op je te nemen.

Je creëert een meer passief inkomen door zoveel mogelijk taken uit te besteden. Alles wat anderen kunnen doen kun je uitbesteden.

Sommige dingen kan alleen jij. Die taak behoud jij. De rest? Schakel daar andere mensen voor in. Jij blij. Zij blij met hun nieuwe (bij)baan.


2.3.2 Uitvoerende taken

Veel onderdelen van je werk zijn ook gewoon uitvoerend en daarmee makkelijk uit te besteden. Enige voorwaarde is dat je niet meer tijd kwijt bent aan het coördineren van het werk dan dat je bespaart.

Vergeet niet dat uitvoerend werk niet gelijk staat aan simpel. Een goede programmeur is ook veel uitvoerend bezig.

Er zit veel verschil tussen een matige en een masterprogrammeur.


2.3.3. Hoe vind je de juiste mensen voor jouw opdracht?

De belangrijkste uitdaging bij het uitbesteden is het vinden van goede mensen. Aarzel niet om mensen eerst een proefopdracht te geven. In overleg kan dit een gratis of (gedeeltelijk) betaalde opdracht zijn.

Zelf vind ik het wel zo netjes om diegene altijd te betalen.

Je beperkt het werk van het uitbesteden door duidelijke afspraken te maken. Zo heb ik met tekstschrijvers een tarief per woord afgesproken. Dit geeft duidelijkheid voor 95% van de klussen.  

Probeer niet voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. Betaal je freelancers een fatsoenlijk tarief. If you pay peanuts, you get monkeys.

De in mijn ogen beste manier om in contact te komen met (goede) freelancers is via het Fiverr platform.


2.3.4. Maak inhoudelijk goede afspraken

Ook inhoudelijk heb je goede afspraken nodig. Sommige freelancers stellen zelf de goede vragen, anderen hebben wat meer instructie nodig is. Voel dit aan en geef duidelijke kaders over wat je verwacht.

Uiteraard is dit vaak ook een zoektocht voor jezelf als je hier nog weinig tot geen ervaring in hebt. Geniet van dit proces en durf hier zelf ook in te ontwikkelen. Al doende leert men het best.

Passief inkomen door uitbesteden

Vergeet tegelijkertijd niet dat je iemand inhuurt die ergens specialist in is.

Iemand voldoende vrijheid en ruimte geven voor eigen inbreng levert je vaak een hoop op.

Zo kan diegene zich ontplooien en ontwikkelen.

In mijn ogen is iemand geschikt als hij/zij specialist is, maar nog wel steeds openstaat om “gekneed” te worden naar jouw eisen en maatstaven.

Je kunt kaders meegeven aan je medewerkers. Heb je een klantenservice? Dan kun jij je medewerkers bijvoorbeeld vertellen dat zij zelfstandig beslissingen mogen nemen die minder dan €50 kosten.

Dit heeft drie voordelen:

 • Je medewerker is blij dat hij wat autonomie heeft.
 • De klant is sneller geholpen.
 • Jij hoeft niet over een relatief kleine beslissingen na te denken.

2.3.5 Gevaren van uitbesteden

Uitbesteden brengt soms risico’s met zich mee. Dit geldt zeker als je iemand op de loonlijst zet. Je medewerkers kunnen ziek worden of er met de pet naar gooien wanneer je ze per uur betaalt.

Een freelancer is wat dat betreft vrijblijvender voor je aan het werk. Die betaal je niet tijdens ziekte, maar puur voor het geleverde werk. 

Risico daarvan is dan weer dat de freelancer misschien wat minder binding heeft met jou.


2.3.6 Case: Uitbesteden als affiliate marketeer

Affiliate marketing is een vorm van passief inkomen dat een lange opbouwfase en relatief veel onderhoud vereist. De concurrentie is groot (en wordt alsmaar groter). Er komen steeds nieuwe producten en diensten op de markt die interessant zijn voor marketeers om te promoten.

Zelf heb ik duidelijke afspraken met mijn freelancers over de tarieven.

Op deze manier kan ik eenvoudig werk uitzetten zonder dat ik eerst moet bepalen hoeveel dit gaat kosten.


2.4 Verpak jouw expertise in een informatieproduct

Als je als trainer of coach werkt, dan is de meest gangbare manier om geld te verdienen een uurtarief. Een klant komt een uur bij jou langs. Jij stuurt een factuur op basis van je uurtarief.

Echter zit er op deze manier een grens aan jouw omzet. Je kunt niet meer uren draaien dan er in een dag zitten.

Naast de eerste drie strategieën die ik hierboven benoemde kun je als coach vrij eenvoudig een groter bereik krijgen. En hiermee jouw inkomsten passiever maken. 

Uiteraard kun je zelf een praktijk oprichten waarbij je mensen aanneemt die dezelfde taken uitvoeren als wat jij doet. Klanten betalen €80,- per uur waarvan je €30,- per uur uitbetaald aan de coach.

 • Hoe meer coaches je in dienst hebt, hoe meer klanten je kunt helpen. Hoe meer passief geld je binnen kunt halen.

Nog makkelijker is om jouw autoriteit de wereld in te brengen. 

Als coach heb je (als het goed is) een ongelooflijke berg kennis over een bepaald onderwerp. Jij weet er alles over. 

Je bent de expert. Veel mensen kunnen van jouw kennis en kunde profiteren.  

Speel hier op in door een infoproduct te maken. Dit kan een bijvoorbeeld in de vorm van een videocursus, een boek, e-book of audiocursus.

Bundel je kennis en geef je publiek waardevolle informatie waar zij zelf mee aan de slag gaan.

Passiever maken met een informatieproduct

Voordeel van zo’n product is dat je dezelfde kennis oneindig vaak kunt verkopen. Je vergroot je bereik DRASTISCH in vergelijking met enkel 1-op-1 coaching. Daarbij ligt de drempel lager bij het aanschaffen van iets online, in plaats van problemen persoonlijk aan iemand voor te leggen.

Daarbij kun je jouw coaching voor een lagere, toegankelijkere prijs aanbieden. Uiteindelijk verdien je er veel meer mee omdat je het totale volume aan verkopen verhoogt. 

Plus je kunt upsells koppelen aan jouw (digitale) producten. 


2.4.1 Jouw tijd is het meest kostbare goed

Wanneer mensen dan álsnog persoonlijke coaching willen, kunnen ze eventueel een persoonlijke sessie bij jou boeken. In mijn ogen is het raadzaam die prijs veel hoger te zetten, omdat je dan weer je tijd direct ruilt voor geld. En jouw tijd is veel waard.

Misschien wel 1000 euro per uur, of nog meer.

Iedere seconde die je ergens aan besteedt kun je namelijk NOOIT meer ergens anders aan besteden. Tijd is het meest kostbare goed. Vandaar dat het zo belangrijk is om jouw inkomen zo passief mogelijk te maken.

 • Minder tijd, terwijl je meer geld verdient.

Een eigen product uitbrengen is voor veel mensen een grote stap. Je moet jezelf op een andere manier aan de wereld laten zien. Je moet online laten zien dat jij de expert bent op je vakgebied. En misschien heb je uiteindelijk wel een dijk van een product op de markt gebracht, maar hoe ga je dit vervolgens effectief aan de man brengen?

Dit zijn allemaal dingen waar je tegen aanloopt bij het ontwikkelen van een eigen product. Hoe fijn zou het dan zijn als je PRECIES weet wat je wanneer moet doen?

Ferdy Korpershoek laat in het programma ‘Van passie naar passief in duidelijke stappen zien hoe jij je eigen online cursus op poten zet.

Je begint bij een idee voor je cursus en je eindigt bij het verkopen van je cursus. Hoe mooi is dat?


3.0 Creëer een passief inkomen online

Wellicht doe je werkzaamheden die echt niet passief te maken zijn. Als je leraar bent, kun je moeilijk iemand stiekem anders voor de klas zetten. Maar zoals je nu weet kun je jouw expertise ook verwikkelen in een cursus of boek waar je een passief inkomen mee kunt genereren 😉

Als je niet echt een idee hebt hoe je jouw werk passiever maakt (bijvoorbeeld als bouwvakker of glazenwasser), dan betekent dat niet dat jouw kansen op een passief inkomen verkeken zijn.

Passief Inkomen Online

Integendeel. In de cheatsheet ‘Van Loonslaaf naar Vrijheid’ laat ik je in 10 keurige stappen zien hoe je naast alles wat je al hebt jouw eigen passieve inkomstenbron opbouwt. 

Er zijn namelijk verschillende passieve inkomstenbronnen die je in een goede vakantie op poten zet, zoals een eigen Social Media Marketing Business.

Een andere methode is door je geld in te zetten, bijvoorbeeld door het te beleggen of te investeren. De Trading Navigator Methode van Harm van Wijk is een mooi voorbeeld. 

Met deze methode kun je in principe met een half uur per week een goed rendement behalen op de beurs. Toch kost het ook wel degelijk tijd en moeite om dat op te bouwen.

En zo zijn de manieren eindeloos. Maak een keuze uit de passieve businessmodellen van de online geld verdienen encyclopedie of kies iets uit de cheatsheet.


3.1 Mindset om je werk passiever te maken

Je inkomen passief maken draait om vertrouwen op andere personen en middelen.

De mindset en insteek die je wilt hebben is dat je:

 • Meer gedaan krijgt in minder tijd
 • Met geld meer tijd maakt
 • Met geld nóg meer geld maakt
 • Groter denkt; meer mensen bereiken in minder tijd
 • ECHT van waarde bent voor mensen

Je kunt alles zelf doen (zoals ik zelf eerder altijd deed), maar daarmee vertraag je in feite jouw eigen succes en groei.

Tien personen krijgen nu eenmaal meer voor elkaar dan één persoon in dezelfde tijd.

Het samenwerken met andere mensen is een uitdagend en leerzaam vak. Mensen zijn grillig. Mijn tekstschrijvers komen soms met geweldige artikelen. Soms zijn de artikelen minder en ben ik naderhand nog een uur bezig om ervoor te zorgen dat ze goed scoren in zoekmachines.

Het kan dus wel even tijd kosten om de juiste personen te vinden. Maar daarna WIN je alleen maar tijd.


3.2 Ga steeds een stapje verder

Verder wil je bereid zijn om continu te verbeteren. Blijf kijken naar waar je verder kunt opschalen en passief maken van jouw werkzaamheden. 

Waar liggen nog mogelijkheden om te standaardiseren? Kun je nog meer dingen automatiseren? Is er iets waar jij een systeem voor kunt (laten) ontwikkelen? Waar kun je nog meer mensen inschakelen om taken op zich te nemen?

Het uitbesteden (en soms ook het automatiseren) van werk kost geld. Vergeet niet dat je hier iets veel waardevollers voor terug krijgt. Tijd. Uiteindelijk is dit de meest waardevolle grondstof die je hebt.

Deze tijd besteed je volgens weer aan je business of aan andere dingen die jij graag doet. Reizen, sporten, met je partner, gezin, familie of vrienden iets ondernemen.  

Dat is aan jou, want de tijd die je vrijmaakt met een passief inkomen zorgt voor vrijheid.

De ultieme mindset-switch die ik je dan ook wil meegeven is: begin zo snel mogelijk met het genereren van een passief inkomen. Maak MET geld nog veel meer geld en tijd.

En voordat ik het vergeet... heb jij de GRATIS Cheatsheet
Van Loonslaaf naar Vrijheid al binnen?

Hierin laat ik je in 10 stappen zien hoe jij naast een baan in loondienst jouw eigen succesvolle online business opzet...

...zodat je NOOIT meer voor een baas hoeft te werken.

Download nu (gratis) de Van Loonslaaf Naar Vrijheid cheatsheet als PDF. 

Robert Jansen op het Strand

Inclusief BONUS: de Succesbooster

Vul hierboven je naam en het e-mail adres in waar ik de sheet naar toe mag sturen. Hiermee ga je tevens akkoord met het eens in de zoveel tijd ontvangen van de Online Rijkdom Specialist nieuwsbrief. Zelf haat ik spam net zoveel als jij en zorg ik ervoor dat jouw gegevens veilig zijn.

Over de auteur

Robert Jansen

Vrijheid. Een passief inkomen online. De mindset van een winnaar. Dat is waar ik voor sta en waar ik mijn studenten mee help. https://ikbenrobertjansen.nl

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>